Infofinanciar > Lumea la zi > Măsuri drastice în Iran! Țara a efectuat prima execuție din cauza protestelor
Lumea la zi

Măsuri drastice în Iran! Țara a efectuat prima execuție din cauza protestelor

proteste iran sursa foto libertatea.v1
sursa foto libertatea.v1

Iranul a anunțat prima execuție a unui protestatar condamnat pentru recentele tulburări antiguvernamentale.

În Iran, Mohsen Shekari a fost executat joi dimineață, după ce a fost găsit vinovat de către un tribunal revoluționar de „moharebeh” (dușmănie împotriva lui Dumnezeu), a anunțat presa de stat. El a fost acuzat că a fost un „răzvrătit” care a blocat un drum principal din Teheran în septembrie și a rănit cu o macetă un membru al unei forțe paramilitare.

Un activist a declarat că el a fost condamnat în urma unui „proces-spectacol, fără niciun fel de proces echitabil”. „Comunitatea internațională trebuie să reacționeze imediat și cu fermitate la această execuție”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, într-un comunicat, conform BBC.

„Dacă execuția lui Mohsen Shekari nu este întâmpinată cu consecințe grave pentru guvern, ne vom confrunta cu execuții în masă ale protestatarilor”, a adăugat el.

Cum s-au desfășurat evenimentele

Agenția de știri Mizan a relatat că un tribunal revoluționar a fost informat că Mohsen Shekari a blocat strada Sattar Khan din Teheran la 25 septembrie și a folosit o macetă pentru a ataca un membru al Forței de Rezistență Basij, o forță paramilitară voluntară paramilitară desfășurată adesea pentru a reprima protestele.

La 1 noiembrie, tribunalul l-a găsit pe Shekari vinovat de luptă și de scoaterea unei arme „cu intenția de a ucide, de a provoca teroare și de a tulbura ordinea și securitatea societății” și l-a condamnat pentru „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, a declarat Mizan.

El a făcut apel împotriva verdictului, dar acesta a fost confirmat de Curtea Supremă la 20 noiembrie, a adăugat acesta.

Iran și Drepturile Omului

Iran Human Rights a declarat că lui Shekari „i s-a refuzat accesul la avocatul său pe tot parcursul fazei de interogatoriu și a procedurilor legale”. De asemenea, organizația a afirmat că agenția de știri Fars a difuzat „mărturisirile sale forțate” la câteva ore după execuție. În înregistrarea video se vede o vânătaie pe obrazul său drept.

Sistemul judiciar a anunțat până în prezent că alte 10 persoane au fost condamnate la moarte de către tribunalele revoluționare sub acuzația de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu” sau „corupție pe Pământ” în legătură cu protestele. Identitatea acuzaților nu a fost dezvăluită.

Amnesty International a declarat că aceste condamnări la moarte au fost concepute pentru a „reprima și mai mult revolta populară” și pentru a „insufla teamă în rândul publicului”.

Tribunalele revoluționare au funcționat „sub influența forțelor de securitate și de informații pentru a impune sentințe dure în urma unor procese extrem de nedrepte, marcate de procese sumare și predominant secrete”, a adăugat organizația.

„Un pariu uriaș”

A fost realizată o analiză de Parham Ghobadi, BBC Persian

Arestarea, procesul și execuția lui Mohsen Shekari au durat mai puțin de două luni și jumătate. O execuție pripită a unui tânăr protestatar ar putea descuraja și alte persoane să iasă în stradă. Cu toate acestea, s-ar putea dovedi a fi o sabie cu două tăișuri pentru regimul iranian, care încearcă să insufle teamă, dar care provoacă furie.

Protestatarii au dovedit de nenumărate ori că nu le mai este frică. Înmormântarea fiecăruia dintre cei uciși de forțele de securitate s-a transformat într-o demonstrație antiguvernamentală. Prin urmare, execuția este încă un alt risc uriaș pentru regim și unul care ar putea da un nou impuls protestelor de pe străzi.

Linie gri de prezentare

Șeful sistemului judiciar, Gholamhossein Mohseni Ejei, a declarat că a instruit judecătorii să „evite să manifeste simpatie inutilă față de elementele principale ale acestor revolte și să pronunțe sentințe dure pentru acestea” ca măsură de descurajare. Majoritatea membrilor parlamentului iranian au cerut, de asemenea, „acțiuni decisive” din partea sistemului judiciar și „qisas”, sau represalii în natură, pentru cei care au „purtat război” împotriva statului.

Chiar și înainte de actualele tulburări, a existat ceea ce șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a numit recent o „creștere alarmantă” a execuțiilor în Iran, numărul acestora trecând, conform rapoartelor, de 400 pentru anul în curs, pentru prima dată din 2017.

Protestele conduse de femei împotriva sistemului clerical iranian au fost declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală la 13 septembrie pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau vălul, „în mod necorespunzător”. Acestea s-au răspândit în 160 de orașe din toate cele 31 de provincii și sunt văzute ca una dintre cele mai grave provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluția din 1979 încoace.

Liderii iranieni au descris protestele ca fiind „revolte” instigate de inamicii străini ai țării. Cu toate acestea, majoritatea covârșitoare a protestatarilor au fost neînarmați și pașnici. Până în prezent, cel puțin 475 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate și alți 18.240 au fost reținuți, potrivit Agenției de știri a activiștilor pentru drepturile omului (HRANA). Aceasta a raportat, de asemenea, moartea a 61 de membri ai personalului de securitate.

Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului a declarat că peste 200 de persoane au fost ucise, inclusiv membri ai forțelor de securitate.