Infofinanciar > Lumea la zi > Protestele continuă în Franța! Emmanuel Macron nu renunță la legea pensiilor
Lumea la zi

Protestele continuă în Franța! Emmanuel Macron nu renunță la legea pensiilor

Proteste Franța
Sursă foto: Libertatea

Conform Reuters, grevele la rafinăriile din Franța au continuat sâmbătă, 18 martie, iar mai multe demonstrații au avut loc în toată țara, pe fondul nemulțumirii față de guvernul care a promovat creșterea vârstei necesare pentru pensia de stat fără a fi votată în parlament.

În urma refuzului lucrătorilor de a participa la acţiunea de curăţare a străzilor, tulburările sociale au continuat să crească în Franţa, iar gunoaiele s-au adunat pe străzile Parisului, ceea ce reprezintă o provocare serioasă pentru autoritatea preşedintelui Emmanuel Macron. 

Francezii continuă protestele

Situaţia actuală a dus la cea mai gravă provocare la adresa autorităţii sale de la protestele „Gilets Jaunes” (vestele galbene) din decembrie 2018.

Un purtător de cuvânt al companiei TotalEnergies a declarat că aproximativ 37% din personalul operațional de la rafinăriile și depozitele deținute de companie, inclusiv cele de la Feyzin, din sud-estul Franței și Normandia, se află în grevă sâmbătă, 18 martie.

În timpul unei demonstrații desfășurate pe Place de la Concorde din Paris, lângă clădirea parlamentului Assemblee Nationale, poliția anti-revoltă s-a ciocnit cu protestatari vineri seară, soldându-se cu 61 de arestări.

„Nu este loc pentru violenţă. Trebuie să respectaţi democraţia parlamentară”, a declarat ministrul Tranziţiei Digitale şi Telecomunicaţiilor, Jean-Noel Barrot, pentru Sud radio.

Un alt protest este programat să aibă loc la Paris mai târziu, tot astăzi, sâmbătă, 18 martie, iar televiziunea BFM a prezentat imagini cu manifestații care deja au avut loc în orașe precum Compiegne la nord, Nantes la vest și Saint-Etienne în centrul Franței.

O alianță largă formată din principalele sindicate din Franța a declarat că va continua să se mobilizeze pentru a încerca să anuleze schimbările. În plus, o zi de grevă la nivel național este programată pentru joi, 22 martie.

Cresc tensiunile în Franța

Deşi protestele la nivel naţional care au durat opt zile începând cu mijlocul lunii ianuarie şi multe greve locale au fost în mare parte paşnice, tulburările din ultimele trei zile au reamintit de protestele „Vestelor Galbene” din decembrie 2018, cauzate de preţurile ridicate la combustibil, care l-au forţat pe Macron să renunţe parţial la o taxă pe carbon.

News.ro, citat de G4Media, relatează că reforma pensiilor propusă de președintele Macron prevede creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, ca o măsură esențială pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii.

Poziția centriștilor lui Emmanuel Macron în parlament este slăbită după ce au pierdut majoritatea absolută în alegerile generale din iunie anul trecut. Pentru a trece proiectul de lege privind pensiile, ei trebuie să negocieze cu tensionare pentru a-i convinge pe legislatorii din partidul de dreapta Les Républicains să susțină planurile lor. Dacă nu vor primi sprijinul dreptei, guvernul Franței ar putea recurge, teoretic, la puteri executive controversate pentru a impune schimbările fără votul parlamentului. Cu toate acestea, premierul Élisabeth Borne dorește să evite acest lucru, fiind conștientă de agitația și de protestele suplimentare pe care le-ar putea provoca.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.