Infofinanciar > Lumea la zi > Proteste în Iran: Liderul suprem dă vina pe SUA și Israel pentru „tulburările” create
Lumea la zi

Proteste în Iran: Liderul suprem dă vina pe SUA și Israel pentru „tulburările” create

proteste iran sursa foto libertatea.v1
sursa foto libertatea

Liderul suprem al Iranului a acuzat SUA și Israelul pentru protestele care au cuprins țara în urma morții unei femei în timp ce se afla în custodia poliției.

În primele sale comentarii publice privind tulburările, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că „revoltele” au fost „puse la cale” de către dușmanii de moarte ai Iranului și aliații lor. Protestele reprezintă cea mai mare provocare la adresa regimului său din ultimul deceniu, iar el a îndemnat forțele de securitate să fie pregătite pentru mai mult.

SUA s-au declarat „îngrozite” de răspunsul violent la proteste. Marea Britanie a făcut ecoul acestui sentiment, convocându-l luni la Londra pe cel mai înalt diplomat iranian, pentru a le spune liderilor lor de la Teheran că „în loc să dea vina pe actori externi pentru tulburări, ar trebui să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și să asculte preocupările poporului lor”.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a intrat în comă la câteva ore după ce a fost reținută de poliția morală pe 13 septembrie la Teheran pentru că ar fi încălcat legea strictă care le impune femeilor să-și acopere părul cu hijab, sau văl. Ea a murit trei zile mai târziu.

Familia ei a afirmat că ofițerii au bătut-o cu o bâtă și i-au lovit capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a declarat că nu există nicio dovadă de maltratare și că aceasta a suferit un „stop cardiac subit”.

Proteste din partea femeilor

Femeile au condus protestele care au început după înmormântarea doamnei Amini, fluturându-și în aer baticurile sau dându-le foc, scandând „Femeie, viață, libertate” și „Moarte dictatorului” – o referire la ayatollahul Khamenei.

Luni, în cadrul unei ceremonii de absolvire a cadeților din poliție și forțele armate, liderul suprem a declarat că moartea doamnei Amini „ne-a frânt inimile”.

„Dar ceea ce nu este normal este faptul că unii oameni, fără dovezi sau o anchetă, au făcut străzile periculoase, au ars Coranul, au îndepărtat hijaburile de la femeile cu văl și au dat foc la moschei și mașini”, a adăugat el, fără a menționa incidente specifice. Ayatollahul, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat, a afirmat că puterile străine au plănuit „revoltele” deoarece nu pot tolera ca Iranul „să ajungă la putere în toate domeniile”.

„Spun în mod clar că aceste revolte și insecuritatea au fost puse la cale de America și de regimul sionist fals și de ocupație [Israel], precum și de agenții lor plătiți, cu ajutorul unor iranieni trădători din străinătate”. De asemenea, el a acordat tot sprijinul său forțelor de securitate, spunând că acestea s-au confruntat cu „nedreptate” în timpul tulburărilor, potrivit BBC.

Iran Human Rights, un grup cu sediul în Norvegia, a declarat duminică că cel puțin 133 de persoane au fost ucise de către forțele de securitate până în prezent. Printre acestea se numără 41 de protestatari despre care activiștii de etnie Baluch au declarat că au murit în confruntările de vineri din Zahedan.

Forțele de securitate

Presa de stat a raportat că peste 40 de persoane au fost ucise, inclusiv membri ai personalului de securitate.

Comentariile ayatollahului Khamenei au fost făcute la o zi după ce forțele de securitate au reprimat violent un protest al studenților de la cea mai prestigioasă universitate de știință și inginerie din Iran, arestând, se pare, zeci de persoane. Kasra Naji de la BBC spune că focurile de armă auzite duminică seara în jurul campusului Universității de Tehnologie Sharif din Teheran au răspândit în rândul multor iranieni teama că autoritățile au decis să dea un exemplu cu studenții.

Forțele de securitate au încercat să intre în campus, dar studenții le-au alungat și au închis toate porțile de intrare. Dar, adaugă corespondentul nostru, s-a dezvoltat un asediu, iar studenții care au încercat să plece printr-o parcare adiacentă au fost ridicați unul câte unul și bătuți, legați la ochi și duși de acolo. Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, se vede un număr mare de persoane care aleargă în interiorul unei parcări în timp ce sunt urmărite de bărbați pe motociclete. Asediul a fost ridicat mai târziu în cursul nopții, în urma intervenției profesorilor și a unui ministru al guvernului.

Luni, studenții de la universitate au anunțat că nu se vor întoarce la cursuri până când toți colegii lor nu vor fi eliberați din detenție. Între timp, universitatea a declarat că a mutat cursurile online, invocând „necesitatea de a proteja studenții”.

Proteste au fost raportate și la alte universități din Teheran și din alte părți ale țării, inclusiv la Mashhad, Isfahan, Shiraz, Tabriz și Kermanshah. În Karaj și Shiraz, elevele au fost filmate fluturându-și în aer vălurile și scandând „moarte dictatorului”.