Infofinanciar > Info > Ce se va întâmpla cu Casa Mița Biciclista în 2023? Povestea unei monument istoric din inima Bucureștiului continuă
Info

Ce se va întâmpla cu Casa Mița Biciclista în 2023? Povestea unei monument istoric din inima Bucureștiului continuă

casa mita biciclista stirileprotv.ro
sursă foto: stirileprotv.ro

Casa Mița Bicilista este la momentul actual una dintre atracțiile principale din București după ce expunerea acesteia din mediul online a crescut semnificatic, mai ales în contextul în care aceasta a fost decorată de sărbătoare, specific Crăciunului. Imobilul de pe strada Biserica Amzei 9, colț cu Christian Tell este în prezent monument istoric, având o poveste specială în spate.

Aceasta a fost abandonată la finalul anilor ’90, însă a fost mai apoi cumpărată, iar proprietarii de atunci au hotărât să investească în reabilitarea clădirii. În prezent, Casa Mița Biciclista se află sub administrarea Asociației Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).

Istorii și povestiri cu iz vintage

Casa Mița Biciclista se bucură de multe povești, legende și bârfe istorice. Totul pornește chiar de la nume: Mița Biciclista, un speudonim pentru Maria Mihăescu, cea despre care se spune că ar fi fost prima femeie în pantaloni și pe bicicletă din Calea Victoriei. În anul care vine, planurile privind această afacere sunt unele foarte meri și promițătoare: va deveni un Stabiliment Creativ, prevăzut cu spații de artă, cinematograf, braserie. De asemenea, se vor continua deja celebrele baluri tematice de la Casa Mița Miciclista, asta pentru a strânge o comunitate în jurul conceptului.

Cei de la HotNews au discutat cu Edmond Niculușcă, co-fondator La Mița Biciclista, cu privire la întreg acest proiect: idei, detalii, viitor.

Potrivit acestuia, clădirea a fost ridicată în anul 1908, iar la scurt timp, Maria Mihăescu, celebra Mița, s-a stabilit aici în 1910, loc unde a trăit până la sfîrșitul vieții, în anul 1962. „Știm că la parter a fost o galerie de artă, tot dintr-o fotografie de dinainte de Marele Război, iar în perioada comunistă știm că era coaforul Igiena. Mai mult de-atât nu avem documentat. Etajul unu era locul de ceremonii, iar la etajul al doilea erau camerele Mariei Mihăescu și dormitorul”, spune Niculușcă despre istoria casei.

Lăsând puțin asta la o parte și discutând despre personalitatea personajului și despre ceea ce a însemnat aceasta pentru atunci, dar și pentru acum, Niculușcă relatează: „Nu era puțin lucru să înfrunți rutina și rigorile unei lumi conservatoare. E un simbol al autenticității, această extravaganță pe care de multe ori nu ne-o permitem, în ciuda vremurilor”.

„Un dar estetic de Crăciun”

Casa Mița Biciclista și-a deschis ușile și i-a primit pe cei doritori cu căldură în luna noiembrie, atunci când au început să se țină balurile. Chiar de atunci, nu puțini au fost cei care „se înghesuiau” să dea buzna în incintă. Tocmai de aceea, organizatorii au fost nevoiți să dubleze evenimentul cu încă un bal, cu o zi înainte de cel deja anunțat. Ambele au avut tematica „mască”, iar cei prezenți s-au „purtat” cu țoții extrem de elegant.

Cu ocazia Crăciunului, Casa Mița Biciclista a mai bucurat o dată publicul prin decorațiunile cu care „s-a împodobit”. În această perioadă, clădirea este una dintre cele mai vizitate obiective din București, iar social-media este deja plică cu fotografii estetice.

„Un dar estetic de Crăciun și de a da un semnal: o casă istorică privată, poate face enorm: poate schimba ritmul unui cartier, poate face educație estetică, poate semnaliza că patrimoniul adună oameni, bucură și seduce în prezent. Asta va deveni o tradiție a casei. Îmi doresc ca inițiativa noastră să motiveze cât mai mulți proprietari de case să aleagă cu bun gust cum să-și decoreze fațada. Fațada unei case e și proprietatea orașului, și dacă vom înțelege asta, orașul își va schimba fața”, spune co-fondatorul, potrivit hotnews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.