Infofinanciar > Info > Capitalizare în creștere cu aproape 4,4 miliarde de lei pentru Bursa de Valori București. Care au fost cele mai tranzacționate acțiuni
Info

Capitalizare în creștere cu aproape 4,4 miliarde de lei pentru Bursa de Valori București. Care au fost cele mai tranzacționate acțiuni

Bursa de Valori Bucuresti
sursă foto dreamstime

Bursa de Valori București a înregistrat o creștere a capitalizării de piață de aproape 4,4 miliarde de lei în săptămâna Crăciunului, transmite Agerpres. Totuși, valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a scăzut aproape de cinci ori față de săptămâna precedentă.

Capitalizarea bursieră a ajuns la 201,11 miliarde de lei, în creștere de la 196,73 miliarde de lei în perioada 12 – 16 decembrie 2022, arată datele publicate de Bursa de Valori București și consultate de Agerpres. Față de aceeași perioadă a anului trecut, capitalizarea bursieră se află în scădere, de la 217 miliarde de lei.

Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost marți, 20 decembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 71,3 milioane de lei. Cea mai slabă zi a fost miercuri, 21 decembrie, când valoarea tranzacțiilor înregistra 30 milioane de lei.

Capitalizarea bursieră se întoarce, astfel, la valorile înregistrate înainte de perioada 12 – 16 decembrie, când BVB pierdea 4,47 miliarde de lei capitalizare. Totuși, tranzacțiile cu acțiuni din săptămâna Crăciunului au generat un rulaj de 205,6 milioane de lei, în scădere de la peste 1 miliard de lei în săptămâna anterioară.

Cele mai tranzacționate acțiuni pe BVB

În săptămâna 12 – 16 decembrie cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB au fost acțiunile OMV Petrom, care au generat tranzacții în valoare de 909 milioane de lei și o scădere a prețului de 1,82%. Principalul eveniment care a influențat piața a fost vânzarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea.

Săptămâna trecută, acțiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide titluri pe segmentul princial al BVB, generând tranzacții de 44,91 milioane de lei și o creștere a valorii acțiunii cu 4,77%. După urmează OMV Petrom, cu tranzacții de 42 milioane de lei, și Banca Transilvania, cu 38,92 milioane de lei.

Grupul Industrial Electrocontact a înregistrat cea mai mare creștere a valorii acțiunilor, de +14,29%, fiind urmat de Uztel +14,09% și Societatea de Construcții Napoca +9,33%. Acțiunile Armătură au înregistrat cel mai mare declin, de 32,92%, fiind urmate de acțiunile Condmag -7,69% și cele Mecanică Fină, -6,4%.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.