Infofinanciar > Lumea la zi > Propagandiștii ruși mârâie la regimul Putin! Retragerea din Liman schimbă tonul televiziunilor
Lumea la zi

Propagandiștii ruși mârâie la regimul Putin! Retragerea din Liman schimbă tonul televiziunilor

universul.net
FOTO: universul.net

Apar primele neconcordanțe în presa rusă pe fondul retragerii trupelror din Liman care, se transformă într-o chestiune politică. Cu toate că administrația de la Kremlin reglementează strict informațiile care ajung în mass media, anumite talk-show-uri admit că ”situația devine dificilă”, ba mai mult în unele ziare sunt menționate sentințele lui Kadîrov și Prigojin, care s-au arătat foarte critici la adresa șefului de Stat Major, Gerasimov.

Faptul că situația nu decurge tocmai cum și-ar dori administrația de la Kremlin, reiese și din modul în care posturile de radio decid să deschidă emisiunile,”Bună dimineața. Rusia! Puțină muzică imediat, pentru a face față acestor momente grele cu un zâmbet”.

Massmedia rusească portavocea Kremlinului

Faimoasele talk-showuri, sau portavocea Rusiei, folosesc aceeași linie propagandistică de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă, avem și excepții, una din ele s-a produs Duminică atunci când un post a relatat într-o manieră triumfală materialul video al corespondentului de război Dmitri Kulko” Linia frontului devine un cimitir imens pentru soldații ucraineni”.

La postul de televiziune NTV, Anatoli Maiorov a reluat dar, într-o manieră neutră versiunea pe care a afirmat-o în urmă cu câteva zile de Ministerul Apărării. ”Este în curs de retragere, dar numai pentru a evita încercuirea”.

Interesant este faptul că unul dintre cei mai populari fani ai lui Putin, Vladimir Soloviov, faimos în toată Rusia a admis faptul că în Donbass, ”situația devine foarte grea”. Publicația Nezavisimaya Gazeta fondată in 1999 de oligarhul Boris Berezovkij, anunță pe prima pagină a ziarului că ”predarea lui Lyman devine o problemă unică”.

La nivelul conducerii se pare că funcționează democrația, în sensul că mai mulți lideri și-au exprimat dezacordul față de politica de conducere a șefului Statului Major, Valerij Gerasimov. Vocile care îi contestă autoritatea sunt liderii grupărilor de mercenari, Ramzan Kadîrov, respectiv conducătorul grupului Wagner Evgenij Prizoghin, spre deosebire de cetățenii de rând care sunt arestați pe capete dacă își exprimă opinia în mod public.

Kadîrov îi contestă autoritatea Șefului de Stat Major Gerasimov

Revenind la nemulțumirea mercenarilor, aceștia condamnă faptul că Gerasimov nu introduce legea marțială în zonele de graniță. În cazul în care ar proceda astfel, armata rusă ar putea mobiliza și soldații care abia și-au îndeplinit stagiul militar obligatoriu, potrivit mediafax.ro

Soloviov, jurnalist la Rossiya 1 a condamnat birocrația pronunțată a Rusiei care reprezintă, în accepțiunea reporterului, un impediment în aprovizionarea eficientă cu arme și resurse pe front.

Retorica pe care o utilizează Moscova încă de la începutul războiului este reluată într-o proporție covârșitoare și de companiile de media, invective anti-NATO, anti-occidentală presărate cu  insultele obișnuite, reprezintă politica editorială presei din Federația Rusă, iar principalul vinovat pentru Operațiunea Specială de Eliberare este fie Ucraina fie Occidentul.

Reaminitim că la sfârșitul săptămânii trecute Vladimir Putin a semnat anexarea celor patru regiuni cucerite de trupele ruse din estul Ucrainei, la scurt timp Zelenski a redactat și semnat o cerere de accelerare rapidă în cadrul NATO. Acțiunea președintelui ucrainean nu a rămas nesancționată de principalii oficiali de la Moscova, Dmitri Medvedev a fost unul dintre ei, acesta a declarat că adereare Ucrainei în NATO, ar grăbi începerea celui de-al treilea Război Mondial.