Infofinanciar > Info > Proiectul „străzi deschise” reîncepe din weekendul acesta! Șoferii și bicicliștii bucureșteni vor avea restricții de circulație
Info

Proiectul „străzi deschise” reîncepe din weekendul acesta! Șoferii și bicicliștii bucureșteni vor avea restricții de circulație

Nicușor Dan Sursa foto Libertatea
Sursa foto Libertatea

Din data de 29 aprilie, calea victoriei și alte străzi ale capitalei vor deveni exclusiv pietonale în weekenduri. Proiectul „străzi deschise” a fost anunțat de către primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, și va fi în vigoare până pe data de 8 octombrie. 

„Străzi deschise” va aduce însă și restricții de trafic auto, ceea ce va devia traseul autobuzelor și se vor interzice intrarea mașinilor pe stradă iar pistele de biciclete vor fi închise. 

Străzile devin exclusiv pietonale 

„Din acest week-end începe cel mai popular eveniment care se desfăşoară în aer liber în Capitală: „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”. Din 29 aprilie şi până în 8 octombrie, străzile din centrul oraşului vor deveni zone exclusiv pietonale şi vor găzdui numeroase evenimente artistice şi educaţionale, realizate în colaborare cu teatre, instituţii culturale, operatori independenţi şi artişti”, a scris Nicuşor Dan, pe pagina sa personală de Facebook. 

De asemenea, primarul general a mai menționat că în primul weekend, doar Calea Victoriei va fi parte din program, între orele 10:00 și 22:00, între Piața Victoriei și Splaiul Independenței.  

Programul din acest weekend va cuprinde chiar și numere artistice, precum circ pentru copii, expoziții ale Muzeului Municipiului București la Casa Filipescu Cesiuanu, premiere teatrale din stagiunea teatrului Masca și întâlniri cu artiști animatori pe picioroange. 

Potrivit lui Nicușor Dan, și „în următoarele week-end-uri, pentru a ajunge la cât mai mulți locuitori ai orașului, dar şi pentru a permite organizarea altor evenimente pentru comunitate în spaţiul public, „Străzi deschise” se va desfăşura alternativ în mai multe puncte din Bucureşti”. 

În cadrul proiectului desfășurat anul precedent, peste 700.000 de persoane cu domiciliul în Capitala României au participat la proiectul „străzi deschise”. În peste 800 de evenimente organizate pe cele 35 de străzi pietonale, peste 1.000 de artiști și-au făcut apariția. 

Cum va fi afectat transportul public în comun 

 În perioada 29-30 aprilie se va permite traversarea auto pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei și Dem I. Dobrescu. 

În weekendurile în care urmează să se desfășoare evenimentul „străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se va relua în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 22:00. 

De asemenea, traficul autobuzelor care aparțin Societăţii de Transport Bucureşti (STB) va fi deviat, dar „fără afectarea călătorilor”, potrivit Primăriei Capitalei. 

Singura excepție de la această regulă vor fi riveranii, cărora li se va permite accesul către locuințele lor, conform indicatoarelor amplasate temporar, pe toata durata restricțiilor de pe străzile încadrate în proiect, potrivit Digi24.

„În următoarele weekenduri, pentru a ajunge la cât mai mulţi locuitori ai orașului, dar şi pentru a permite organizarea altor evenimente pentru comunitate în spaţiul public, „Străzi deschise” se va desfăşura alternativ în mai multe puncte din Bucureşti”, a transmis Nicușor Dan.