Infofinanciar > Info > Nicuşor Dan lichidează Regia de Apă. Primarul general crede că „ar fi trebuit închisă de acum 23 de ani”
Info

Nicuşor Dan lichidează Regia de Apă. Primarul general crede că „ar fi trebuit închisă de acum 23 de ani”

apa
Foto: a1.ro

„Am început demersurile pentru lichidarea Regiei de Apă, care ar fi trebuit închisă încă de acum 23 de ani când s-a semnat contractul de concesiune a serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare cu Apa Nova”,a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

Primarul general spune că, astrel, se clarifică astfel situaţii juridice şi administrative.

„Clarificăm astfel situaţii juridice şi administrative a căror finalizare trenează de ani de zile”, susţinue Nicuşor Dan.

Regia de Apă București a continuat să existe în ciuda faptului că Primăria București a concesionat serviciul public de alimentare cu apă al Capitalei companiei Apa Nova București până în anul 2037. Până în anul 2020 RGAB a funcționat cu un singur angajat, iar în 2021 a avut zero angajați și pierderi de 13.000 lei.

Apa Nova face banii

Apa Nova București are o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei. Potrivit datelor financiare publice, în anul 2021 compania a avut o cifră de afaceri de 871 milioane lei și un profit de 108 milioane. Societatea franceză Veolia Eau deține 73% din acțiuni, Primăria Capitalei 16,3%, iar restul de 10% din acțiuni sunt deținute de către angajații companiei prin Asociația ESOP.

În anul 2019, după ce în anul precedent Apa Nova a raportat un profit de aproape 30 de milioane de euro.

Apa Nova operează o reţea principală de conducte de apă şi de canalizare de aproximativ 5.200 km, la care se adaugă şi aproximativ 1.000 km de reţea cu racorduri şi branşamente.

Consumul mediu de apă în Bucureşti se ridică la circa 168 litri de persoană pe zi.

Tarifele au crescut și vor mai crește

Tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare au fost ajustate de Apa Nova București, începând cu data de 1 decembrie 2022, ca urmare a evoluției accelerate a inflației și a deprecierii monedei naționale.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat, prin Decizia nr. 200/22.11.2022, ajustarea ordinară pentru prețurile și tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare în Municipiul București, după cum urmează:

–  pentru o mie de litri de apă potabilă, tariful este de 4,79 lei TVA, fiind actualizat cu 0,28 lei TVA, de la 4,51 lei TVA;

–  pentru o mie de litri de apă uzată deversată în rețeaua publică de canalizare, tariful este de 2,52 lei TVA, actualizat cu 0,14 lei TVA, de la 2,38 lei TVA.

Compania spune că, chiar și în condițiile acestei ajustări, tarifele practicate de compania Apa Nova rămân printre cele mai mici din România, ocupând locul 42 din 45 de operatori de utilități din România.

Din 2000, Apa Nova, o companie Veolia, și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiului București. În cei peste 20 de ani de activitate, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care au la bază investiții de peste 580 de milioane de euro, până în prezent.