Infofinanciar > Info > Proiectul bugetului de stat: Guvernul blochează planurile locale de finanțare!
Info

Proiectul bugetului de stat: Guvernul blochează planurile locale de finanțare!

romania babi ue playtech.ri
sursa: playtech.ro

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, UNCJR, a transmis joi printr-un comunicat de presă că proiectul bugetului de stat blochează proiectele majore de finanțare la nivel local. 

În comunicat se arată faptul că decizia coaliției de guvernare a blocat și a subfinanțat proiectele majore de investiții la nivel local, iar aceasta nu va mai aloca bani pentru proiectele finanțate din fonduri europene și proiecte de investiții. 

Ce se arată în comunicat 

„Coaliţia de guvernare, prin actuala formă a proiectului legii bugetului de stat, subfinanţează şi blochează proiectele majore de investiţii la nivel local. Resursele financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie proporţionale cu competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege. Prin proiectul propus, coaliţia de guvernare nu alocă bani pentru proiectele finanţate din fonduri europene şi proiectele de investiţii, iar pentru cultură se alocă bani începând cu luna august 2023, sumele prevăzute pentru echilibrare fiind transferate către asistenţa socială, care este oricum subfinanţată”, se arată în comunicatul emis de UNCJR. 

Potrivit UNCJR, comparativ cu anul acesta, sumele care vor fi alocate pentru echilibrarea bugetelor locale de anul viitor vor fi mai mici, deoarece cheltuielile de funcționare cresc tot mai mult, în urma măririi prețurilor și a inflației. Astfel, necesarul pentru finalizarea proiectelor este mai mare, deoarece trebuie încheiate proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care se va încheia în ultima zi a anului viitor: „Practic, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici comparativ cu anul 2022, în condițiile în care cheltuielile de funcționare au crescut și cresc din cauza măririi prețurilor și a inflației, iar necesarul pentru finalizarea proiectelor este mai mare întrucât trebuie încheiate proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care se vor încheia la 31 decembrie 2023”. 

UNCJR a semnalat probleme din timp, însă fără de folos 

Instituția a susținut că a semnalat de multiple ori problemele cu care se confruntă județele din toată țara. Din bugetele județene se finanțează asistența socială, însă coaliția de guvernare nu a reușit să actualizeze la timp standardele de cost, ceea ce a cauzat în prezent urmărirea și „periclitarea” proiectelor de finanțare din fonduri europene, cât și stoparea investițiilor la nivel județean și al subfinanțării culturii. 

UNCJR a încheiat comunicatul de presă, postat pe pagina lor de Facebook, prin cererea către Guvern de a reanaliza activitățile care trebuie să fie subfinanțate, întrucât acțiunile lor „au efect atât direct, cât și indirect asupra cetățenilor”.