Infofinanciar > Info > Programul „Noua Casă” bate la ușă! Însă statul nu este foarte generos de această dată
Info

Programul „Noua Casă” bate la ușă! Însă statul nu este foarte generos de această dată

noua casa economedia.ro
sursă foto: economedia.ro

Autoritățile din România ar dori ca în 2023 programul „Noua Casă” să pornească mai devreme, chiar de luna aceasta, insă investitorii din domeniul imobiliar sunt de părere că ar fi un moment nepotrivit, căci prețurile și dobânzile din prezent sunt unele foarte mari pe care majoritatea nu și le permit să le achite.

Pentru ediția din anul acesta a programului „Noua Casă” au fost pregătite garanții de stat în valoare de 1,5 miliarde de lei. Chiar și așa, această sumă nu ar ajunge, căci, în cazul familiilor mai mari care ar dori să achiziționeze o locuință mai spațioasă decât o garsioneră, dezvoltatorii imobiliari sunt de părere este nevoie de un plafon mai mare.

Cum se descurcă românii în aceste vremuri

Cei de la Televizunea Română prezintă cazul lui Irina și al soției sale care locuiesc în București. Cei doi își doresc acum să achiziționeze o locuință nouă, însă prețurile tot mai piperate și creșterea ratelor au ajuns să le dea mari bătăi de cap la acest capitol. Cel mai recent, prețul pe metru pătrat a fost mai mare cu o valoare de 5,6% în luna decembrie a nului trecut, în comparație cu aceeași perioadă a lui 2021, conform datelor unui studiu. Aceeași tendință au urmat-o și ratele la împrumuturile noi în lei cu dobândă variabilă care la momentul actual sunt în creștere.

De asemenea, se anunță cum că indicele IRCC va ajunge de la data de 1 aprilie la valoarea de 5,98%, față de 5,71%, cât este în acum , în ianuarie. Pe lângă acest lucru, clienții vor avea începând de anul acesta un TVA de 5% doar în cazul unei singure locuințe, iar valoara maximă este de 600.000 de lei, echivalentul a aproximativ 120.000 de euro. Astfel, autoritățile din România susțin acum să reia programul „Noua Casă”, proiect pentru care au alocat garanții de 1,5 miliarde de lei, aceeași sumă ca în 2022.

Ce spun specialiștii

„Este prima dată când programul (…) Noua Casă în cei 15 ani de activitate începe în luna ianuarie, ceea ce este un lucru foarte bun, atât pentru români, dar și pentru economie. (…) Pentru locuințele până în 70.000 de euro este cel mai redus avans, e vorba de 5%, iar ce depășește 70.000 de euro avansul este de 15%”, spune Dumitru Nancu, director general, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, citat de stiri.tvr.ro.

„Pe plafonul actual se încadrează la garsoniere sau la garsoniere duble. (…) În momentul de față, oferta din piață nu se mai încadrează în bugetul oferit de cei de la Noua Casă și ne-ar ajuta foarte mult o mărire a acestui plafon, astfel încât clienții să poată opta pentru apartamente de două, de trei camere”, este de părere Irina Savu, expert în creditare, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.

Îngrijorări vin și de pe partea de vânzări, așadar, căci anul trecut, chiar dacă s-au achiziționat aproximativ 9.000 de locuințe prin programul „Noua Casă”, plafonul oferit de către stat nu a fost epuizat. În 2023, situația ar sta diferit, tocmai pentru că se estimează o stagnare a indicelui IRCC, ce va duce și la stagnarea dobânzilor, inclusiv. Astfel, autoritățile au anunțat deja că se așteaptă la o cerere mai mare față de 2022, dar și la epuizarea celor 1,5 miliarde de lei alocate programului.