Info

Veste bună pentru românii aflați în căutarea unei locuințe! Programul Noua Casă continuă și în acest an

europafm.ro
FOTO:europafm.ro

Programul Noua Casă va continua și în 2023 în baza unui plafon de 1,5 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe (MF). Proiectul de lege poate fi consultat pe site-ul MF la secțiunea Transparență urmând ca în perioada următoare acesta să ajungă pe ordinea de zi a Guvernului pentru a fi supus votului.

Econimica.net informează faptul că plafonul acordat în acest an pentru Programul Noua Casă nu diferă față de cel din anul anterior. În 2022 gradul de contractare a finanțării a fost de 70%. Este al cincisprezecelea an consecutiv în care Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, iar în acest plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare se ridică la 1,5 miliarde de lei.

Sumele care pot fi contractate prin programul Noua Casă

Propunerea din acest an are la bază analiza comportamentului băncilor și a beneficiarilor și a tendințelor din piața imobiliară precum și estimările anului 2023 în materie de credite ipotecare.

Suma totală care poate fi contractată pentru achiziția unei singure locuințe este de 66.500 de euro în cazul locuințelor de până la 70.000 de euro cu un avans solicitat în prealabil de 5%.

Pentru locuințele al căror preț este de 119.000 de euro se poate obține o finanțare de maxim 140.000 de euro, însă în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Programul Noua Casă a fost lansat în 2009 sub denumirea de Prima Casă și a acumulat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

Potrivit proiectului de lege programul este adresat în mare parte tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-28 de ani care nu obțin venituri suficient de mari care să le permită beneficiarilor obținerea avansului într-un timp scurt.

”Continuarea Programului este foarte importantă pentru segmentul de populație reprezentat în principal de potențialii beneficiari tineri și foarte tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari încât să poată susține un proces rapid de economisire a avansului”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de lege.

În funcție de tipul de creditare se calculează și procentul avansului, prin urmare pentru creditele ipotecare standard avansul minim solicitat reprezintă 15% din valoarea locuinței ce urmează a fi achiziționată prin credit, iar pentru locuințele achiziționate prin Program, avansul este de minimum 5% pentru o finanțare de 70.000 de euro.  În ambele cazuri finanțarea se acordă în lei.

Volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare va crește în acest an

Din cauza climatului economic instabil, în anul 2022 tranzacțiile imobiliare finanțate prin creditele ipotecare au fost afectate de gradul mare de incertitudine fie din cauza inflației fie din cauza creșterii a indicilor variabili care intră în structura de cost a creditelor. Toți acești factori au redus semnificativ cererea.

În acest an se estimează că tranzacțiile din sectorul imobiliar vor fi influențate de mai mulți factori, un context geopolitic stabil, o inflație temperată, iar indicia variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive.

În aceste condiții analiștii estimează că volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare va crește, în contextul în care alocarea plafonului total la nivelul anului 2023 să poată susține revenirea cererii pentru acest segment, potrivit economica.net.

De la debutul programului și până la finalul anului trecut, s-au plătit 1187 de garanții, din care se scade un număr de 238 de beneficiari care au fost repuși în drepturile și obligațiile contractului de creditare și garantare. Suma totală alocată se ridică la 73,25 milioane de lei cu o rată a creditelor neperfomantă de aproximativ 0,36% din totalul creditelor acordate prin programul Prima casă/ Noua casă, se mai precizează în proiectul de lege al Guvernului.