Info

Lovitură pentru cumpărătorii de apartamente! Băncile nu mai acordă credite celor care nu se încadrează la nivelul IRCC-ului de 5,7%

Casă, Sursă foto: Imobiliare-România.ro
Sursă foto: Imobiliare-România.ro

Mai multe bănci de pe teritoriul României au anunțat că nu vor mai acorda credite imobiliare celor care doresc să-și achiziționeze un apartament sau o casă și care au avansuri plătite dacă nu se vor încadra la noul nivel al IRCC-ului de 5,7%. Noua cotație este calculată pentru Trimestrul I al anului 2023, pe baza datelor Trimestrului al II-lea din 2022.

Astfel, în cazul persoanelor care se află la limita gradului de îndatorare de 40% pe familie, reprezentanții băncilor au anunțat că nu le mai acordă creditul. Însă, unele bănci au început să reducă marja fixă, astfel încât să ofere în continuare acestei categorii de clienți șansa de a primi creditul ipotecar.

Unii clienți sunt norocoși

ING Bank a anunțat că a redus succesiv marja fixă a băncii pentru ca rata finală de dobândă să poată fi mai ușor de suportat de către client, scriu cei de la Ziarul Financiar.

„O valoare mai mare a dobânzii conduce implicit la o rată mai mare de plată și având și limitarea gradului maxim de îndatorare de 40%, se diminuează suma maximă ce poate fi împrumutată.”, au susținut reprezentanții ING Bank.

Potrivit datelor financiare, creșterea IRCC înregistrată între cele două perioade enunțate anterior este cea mai mare de până acum. Practic, a avut loc o majorare de 40% a indicelui, de la 4,06%, cât era în T4/2022, la 5,7%, cât este în T1/2023. Această creștere înseamnă, de fapt, majorarea ratelor cu 30-50%.

Băncile au crescut dobânda-cheie

Pe lângă majorarea IRCC, anul 2023 a mai adus și creșterea dobânzi-cheie. Astfel, Banca Națională a României (BNR) a decis să majoreze dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,75% la 7%. Experții spun că această decizie ar putea duce la majorarea dobânzii interbancare ROBOR, dar și a dobânzilor la credite.

De asemenea,  este luat în calcul ca, în trimestrul doi al anului 2023, să existe o nouă creștere a indicelui IRCC la 6%. Acest lucru ar însemna penru români noi creșteri ale ratelor creditelor ipotecare.

„Valoarea IRCC a crescut cu 1,65% de la 1 ianuare 2023. O creștere similară, de 1,41%, a avut loc și la 1 octombrie 2002.

IRCC intră în componența dobânzii variabile, care se calculează în felul următor: IRCC plus marja băncii. Pentru a sprijini și contracara efectele acestei creșteri, ING a redus succesiv marja băncii astfel încât rata finală de dobândă să poată fi mai ușor de suportat de către client”, au explicat cei de la ING Bank.

Ratele românilor s-au dublat

Potrivit celor de la Ziarul Financiar, dacă comparăm perioada în care a fost cel mai mic nivel al indicelui ROBOR, de 1,5% în iulie 2021, și cea în care a fost la cel mai înalt nivel, de 8,14% în august 2022, diferența ratelor creditelor ipotecare este de peste 900 lei. Această sumă înseamnă aproape o dublare a ratelor românilor care aveau creditele ipotecare legate de ROBOR .

De asemenea, conform unei simulări a celor de la ING Bank, dacă luăm perioada primului trimestru al anului 2022 (ianuarie-martie), pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei pe o perioadă de 25-30 de ani, rata lunară era de 1,243 lei. Din această sumă, 758 de lei reprezinta dobânda, în timp ce 484 era principalul.