Infofinanciar > Info > Profesorii primesc bani în plus. Deputații au votat noi facilități pentru cadrele didactice 
Info

Profesorii primesc bani în plus. Deputații au votat noi facilități pentru cadrele didactice 

profesori,
Sursa foto: fanatik.ro

Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților a votat recent un amendament care prevede că profesorii care au domiciliul în altă localitate decât cea în care predau vor putea beneficia de decontarea transportului.

Plata sumelor aferente se va face de către unitatea de învățământ pentru care profesează, însă din bugetul Ministerului Educației. Facilitatea se acordă și pentru personalul administrativ din școli care se află în această situație.

Astfel, amendamentul votat de deputați prevede la Art. 221 (1) că „Personalului didactic și administrativ din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuinţă în unitatea administrativ-teritorială unde are postul i se decontează cheltuielile de transport de către angajator, din bugetul Ministerului, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educației.”

Actuala Lege a educației prevede, la Art. 105 (2), că finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Aceste sume sunt aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație, respectiv pentru cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar, conform legii, citate de B1 TV.

Mai multe facilități pentru cadrele didactice

Ministrul Ligia Deca a anunțat recent că, pachetul noilor Legi ale educației, va include și alte facilități pentru profesori.

Una dintre acestea este reducerea normei didactice pentru anumite categorii de profesori. „Prin noile Legi ale Educației, prețuim și recompensăm munca profesorilor noștri prin reducerea normei didactice după 15 ani. Astfel, prin reducerea normei didactice, profesorii vor putea petrece mai puține ore la catedră. De asemenea, profesorii vor avea mai mult timp liber pentru ceea ce le place în afara școlii”, a postat ministrul Deca pe contul său de Facebook.

Potrivit proiectului de lege, de această facilitate pot beneficia cadrele didactice care au gradul didactic I:

– profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;

– profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;

– personalul didactic de predare din învățământul special.

Profesorii își continuă protestele

Sindicaliştii din trei mari federaţii din Educaţie au pichetat ieri și azi sediul Guvernului, și au anunțat pentru 10 mai un marş de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat.

Cadrele didactice amenință cu greva generală, ceea ce s-ar putea solda cu încheiere anului școlar cu o lună mai devreme.

„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ”, se arată în comunicatul comun remis de cele trei federații sindicale.