Infofinanciar > Info > Problemele facturilor Hidroelectrica continuă! Furnizorul de energie nu și-a pus la punct sistemul
Info

Problemele facturilor Hidroelectrica continuă! Furnizorul de energie nu și-a pus la punct sistemul

Hidroelectrica
FOTO: impact.ro

Cel mai mare producător de energie electrică din România, în imaginea companiei de stat Hidroelectrica, nu a reușit să contracteze o firmă IT care să extindă serviciile digitale asigurate de portalul companiei.

Până nu demult, Hidroelectrica își întâmpina clienții cu cele mai avantajoase oferte, astfel, la finalul anului trecut compania de stat a ajuns la o pondere de peste 25% din volumul total al vânzărilor de energie cu amănuntul.

Valoarea contractului se ridică la suma de 400.000 de euro

Licitația organizată de Hidroelectrica în luna martie a fost anulată. Singura ofertă a venit din partea firmei de dezvoltare de software, integrate de sisteme și consultanță tehnică R Systems Computaris Europe SRL, aflată în portofoliul companiei britanice R Systems Computaris International Limited.

Procedura de achiziție a fost recent reluată, iar valoarea contractului se ridică la suma de 400.000 de euro plus TVA, pentru o perioadă de 12 luni.  Obiectul contractului constă în asigurarea „Suportului tehnic, mentenanţă corectivă şi evolutivă, administrarea, operarea aplicaţiei de management al contractelor de furnizare şi facturare clienţi casnici si noncasnici, mentenanţă evolutivă a portalului de servicii digitale Hidroelectrica şi dezvoltări de automatizări robotice”, potrivit profit.ro.

Compania de stat Hidroelectrica justifică necesitatea achiziției în felul următor: „Activitatea de furnizare energie electrică devine una importantă pentru companie și datorită prețurilor competitive ofertate, se estimează că această tendință se va păstra și în anul 2023, fapt ce va pune presiune atât pe sistemele informatice care deservesc departamentul de furnizare, cât și pe resursele umane care operează aceste sisteme informatice.

Hidroelectrica a primit o amendă de 400.000 de lei

Deși Hidroelectrica își dorește să scaleze numărul de resurse umane prin angajări, se demonstrează totuși că atragerea de noi specialiști în departamentul de furnizare nu poate ține pasul cu creșterea numărului de clienți pe de o parte, respectiv cu creșterea complexității spețelor de business pe de altă parte, toate acestea într-un context in continuă schimbare din partea reglementatorului pieței de energie, ANRE”.

Printre altele, contractul prevedea achiziționarea a unui număr de cinci roboți necesari pentru a sprijini activitatea personalului care lucrează la capacitate maximă. Decizia Hidroelectrica vine în contextul în care compania are probleme serioase în ceea ce privește emiterea facturilor în timpul stabili în condițiile contractului.

Facuri întârziate

La ora actuală compania de stat trimise clienților facturile din luna noiembrie a anului trecut. Din această cauză compania a primit o amendă de 400.000 de lei. Problema facturilor a fost amintită și de ministrul Energiei, Virgil Popescu, acesta a ținut să facă și câteva clarificări în ceea ce privește facturile utilizatorilor casnici.

„Vă pot confirma că nici eu nu am primit acasă factura, în Turnu-Severin. Mă nelinişteşte treaba aceasta, am avut discuţii la un moment dat cu conducerea Hidroelectrica, nu vizavi de mine ci de acest fenomen, au ieşit cu un comunicat că se vor plăti eşalonat, la cererea fiecăruia, deci nu va trebui să scoată oamenii banii din buzunar, vor plăti facturile lună de lună”, a declarat ministrul energiei Virgil Popescu, citat de stirileprotv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.