Infofinanciar > Info > Lovitură pentru furnizorii de energie electrică! ANRE a aprobat noua structură a facturilor clienților
Info

Lovitură pentru furnizorii de energie electrică! ANRE a aprobat noua structură a facturilor clienților

Facturi energie
Sursă foto: Economica

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a dat aprobarea pentru Ordinul referitor la contractul-cadru pentru furnizarea de energie electrică în regim de serviciu universal, condițiile generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal și modelul de factură valabil pentru toți clienții casnici.

„În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 5/2023, am aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condiţiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici”, se menţionează într-un comunicat al ANRE.

Structura noilor facturi

În urma noilor prevederi aprobate, toți furnizorii de energie electrică vor emite facturi conform modelului de factură prevăzut în anexa la Ordin pentru toți clienții casnici, care a fost simplificat și va cuprinde următoarele informații: datele de identificare și contact ale furnizorului și ale clientului, data de încheiere a contractului, în cazul în care contractul este încheiat pentru o perioadă determinată, perioada de facturare, cantitatea totală de energie electrică facturată, prețul final facturat, valoarea totală de plată, data scadenței plății și TVA.

Dacă furnizorul emite o factură pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea specificată în contract sau conform reglementărilor în vigoare, acesta trebuie să eșaloneze plățile datorate de către client pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalități.

Potrivit comunicatului, celelalte informații necesare pentru a ajuta clientul să înțeleagă factura sunt prezentate în anexa la factură și au ca scop optimizarea propriului consum de energie electrică. De asemenea, furnizorii sunt obligați prin Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal să eșaloneze plățile facturilor consumatorilor vulnerabili pe o perioadă de cel puțin 3 luni sau orice alt termen convenit între părți.

Ce clauze au mai fost adăugate

În plus față de cele menționate anterior, au fost introduse și alte clauze în Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, printre care se numără următoarele:

-Perioada de facturare este de o lună.

-Intervalul de citire a indexului grupului de măsurare nu trebuie să depășească 3 luni.

-Regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum trei luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

„Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înţelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informaţiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică”, a subliniat preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, citat de Agerpres.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.