Infofinanciar > Info > Ministrul Marius Budăi a scăpat. Deputații s-au luat la harță la votul moțiunii
Info

Ministrul Marius Budăi a scăpat. Deputații s-au luat la harță la votul moțiunii

Marius-Constantin Budai
Credit imagine: capital.ro

USR și Forța Dreptei și-au unit forțele pentru moțiunea simplă, intitulată „Marius Budăi, ministrul salvării pensiilor speciale”. Totuși, proiectul lor nu a trecut de plenul Camerei Deputaților, având 86 de voturi „pentru” și 177 de voturi „contra”.

În plus, au fost 6 deputați care s-au abținut. Cristian Seidler, membru USR, le-a transmis următorul mesaj celor care s-au opus: „L-ați salvat pe salvatorul pensiilor speciale și prin asta v-ați construit un scut în fața pensiilor speciale”.

Dezbateri și scandaluri în plen

Marius Budăi a recurs la ofensivă, țintind atât Opoziția, cât și colegii din PNL: „proiectul de lege privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR. (…) Vorbiți cu falsă îngrijorare de veniturile părinților și bunicilor noștri, vorbiți de salarii, dar le-ați înghețat pentru doi ani la rând, cât ați fost la guvernare”.

Cătălin Drulă, care în momentul de față conduce USR, a luat cuvântul împotriva coaliției de la guvernare: „Nu știu dacă domnul Budăi știe, dacă l-aș suna la două noaptea și ar răspunde, dacă știe cât este pensia medie contributivă în România, puțin sub 1800 de lei, de zece ori mai mică decât pensia lui Nicolae Ciucă, asta apără PSD”.

Și Cristina Prună (USR) a avut ceva de zis în plen, anume că membrii Opoziției sunt adesea reduși la tăcere și li se taie pe nedrept microfonul.

Mesajul din partea AUR a mers într-o cu totul altă direcție, conținând o aluzie sexuală: „Domnule ministru, suntem numai între noi aici, colegi, vă rog să ne spuneți pe ce colegă ați sunat-o la două noaptea să pregătiți pensiile speciale”, l-a somat deputatul Ciprian Titi Stoica pe Marius Budăi.

Tenta sexuală a devenit și mai puternic atunci când vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu (PSD), a spus „Pentru echilibrare, chiar dacă doamna Țoiu mai are un minut, o să compensăm cu minutul de la minorități, știu că femeile se bucură de orice minut în plus”.

Probleme în Paradis?

Așa cum transpare și din declarația lui Marius Budăi, există tensiuni în PNL cu privire la problema pensiilor speciale. Parlamentarul Raluca Turcan, membru al coaliției și fost Ministru al Muncii, nu s-a abținut de la a afirma „cei care gestionează acest proces au șansa să intre în istorie ca reformatori. Însă, dacă eșuează pot fi numiți drept politicieni care au ratat cea mai bună fereastră de oportunitate pentru modernizarea unor sisteme publice în România”.

O analiză făcută de adevărul.ro pe baza acestor afirmații este că viziunea liberală față de problema pensiilor speciale pare să fie nuanțată. Ea are în vedere mai multe criterii de acordare. Prima problemă este, desigur, cea a categoriilor profesionale care sunt eligibile.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.