Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme pentru economia asiatică. Coreea de Sud cere marilor bănci o finanțare de 4 miliarde de dolari
Lumea la zi

Probleme pentru economia asiatică. Coreea de Sud cere marilor bănci o finanțare de 4 miliarde de dolari

Coreea de Sud Sursa foto G4Media.ro
FOTO: G4 Media

Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare din Coreea de Sud a cerut marilor bănci comerciale să pregătească o finanțare de aproximativ 4 miliarde de dolari pentru a sprijini o cooperativă de credit afectată de retragerile clienților.

Un oficial din cadrul Comisiei pentru servicii financiare a declarat că nu poate confirma suma sau oferi alte detalii, dar a cerut băncilor să coopereze pentru a pregăti lichidități prin facilități de răscumpărare pentru a ajuta MG Community Credit Cooperatives (MGCCC).

Probleme pentru sistemul bancar din Coreea de Sud

„Autoritățile monitorizează îndeaproape lichiditatea MGCCC”, a declarat oficialul care a ales să rămână sub protecția anonimatului în timp ce comisia nu a avut alte comentarii.

Săptămâna trecută, deponenții au făcut coadă pentru a retrage fonduri de la o sucursală a cooperativei, după ce presa locală a raportat o creștere a creditelor neperformante legate de proiecte imobiliare. Sucursala, situată în orașul Namyangju, la est de Seul, urmează să fie închisă în curând.

Autoritățile financiare de top din Coreea de Sud s-au angajat duminică să asigure lichidități la cooperativa de credit, care are aproape 1.300 de sucursale, afirmând într-o declarație că rata de capital și lichiditățile MGCCC au depășit cu mult ratele de reglementare și că aceasta avea suficiente active echivalente cu numerar.

Băncile vor acorda o finanțare de 3,84 miliarde de dolari

Creșterea bruscă a ratelor dobânzilor și răcirea pieței imobiliare au generat îngrijorări cu privire la impactul potențial asupra celei de-a patra economii asiatice. Cele cinci bănci comerciale majore din Coreea de Sud au semnat sau sunt în curs de a semna acorduri de răscumpărare cu uniunea de credit, au declarat sursele, care au refuzat să fie identificate din cauza caracterului sensibil al problemei.

Facilitățile de răscumpărare permit obținerea de numerar în schimbul unor garanții, cum ar fi obligațiuni. Woori Bank, Hana Bank, Shinhan Bank, KB Kookmin Bank și NongHyup Bank au fost rugate să pună la dispoziție finanțare pentru MGCCC, deși suma reală acordată uniunii de credit va depinde de retragerile de depozite, au declarat sursele.

Sursele au adăugat că fiecare dintre bănci a fost rugată să pregătească o finanțare de 1.000 de miliarde de woni, sau 5.000 de miliarde de woni în total (3,84 miliarde de dolari), ca potențial sprijin. MGCCC și cele cinci bănci nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

„Nu vedem riscuri sistematice din cauza acestui eveniment”

MGCCC a precizat săptămâna trecută că rata de neplată a datoriilor sale era gestionabilă și că va colabora cu Ministerul de Interne pentru a-și îmbunătăți soliditatea financiară. Tot săptămâna trecută, o notă a investitorilor de la Citi a minimizat riscurile legate de incident, dar a avertizat asupra efectelor negative asupra creșterii economice din partea sectorului imobiliar îndatorat.

„Nu vedem riscuri sistematice din cauza acestui eveniment”, a declarat Kim Jin-wook, economist la Citi în Seul, adăugând că orice efecte negative ar fi probabil mult mai mici decât cele cauzate de neplata obligațiunilor de către un dezvoltator de parcuri tematice la sfârșitul anului trecut, potrivit Reuters.

Autoritățile sud-coreene s-au coordonat cu grupurile financiare pentru a înființa un program de lichidități în noiembrie anul trecut, când neplata unor obligațiuni de către dezvoltatorul de parcuri tematice Gangwon-Jungdo Development a generat îngrijorări legate de o criză a creditelor.