Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme la nivel înalt! Parisul și Berlinul vor solicita transparența subvențiilor în valoare de 369 de miliarde de dolari
Lumea la zi

Probleme la nivel înalt! Parisul și Berlinul vor solicita transparența subvențiilor în valoare de 369 de miliarde de dolari

franța, germania, uniunea europeana (sursă foto: fpri.org)
sursă foto: fpri.org

Transparența este „cel mai important lucru” în ceea ce privește subvențiile și creditele fiscale, a declarat pentru AFP președintele Franței, Le Maire. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, va cere „transparență” din partea Washingtonului în ceea ce privește risipa de 369 de miliarde de dolari pentru subvenții verzi, în cadrul unei viitoare călătorii în SUA.

„Cel mai important lucru este să cooperăm cu aliații pentru a avea transparență cu privire la valoarea subvențiilor și a creditelor fiscale care vor fi acordate. Dacă știți la ce preț va fi lansat hidrogenul verde în Statele Unite și la ce preț va fi lansat în Europa, acest lucru vă permite să garantați condiții de concurență echitabile”, a declarat Le Maire pentru AFP într-un interviu publicat sâmbătă, potrivit publicației POLITICO.

Vizită la Washington

Le Maire și omologul său german, Robert Habeck, se vor deplasa marți la Washington pentru a se întâlni cu secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, și cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. Aceștia vor cere administrației Biden să împărtășească suma și beneficiarii ajutorului în cadrul unui „mecanism de transparență reciprocă”, a declarat un oficial al Ministerului francez al Economiei pentru reporteri înaintea deplasării.

Comisia Europeană a propus săptămâna aceasta propriul pachet de măsuri în încercarea de a contracara stropșirea subvențiilor americane. Propunerea UE, denumită Planul industrial Green Deal, vizează facilitarea accesului companiilor sustenabile la scutiri de taxe, redirecționarea fondurilor către industriile cu tehnologie curată și relaxarea normelor privind ajutoarele de stat. Liderii UE se vor reuni la Bruxelles joia și vinerea viitoare, în cadrul unei reuniuni extraordinare, pentru a discuta propunerea Comisiei.

În ce constă planul verde?

Planul se bazează pe inițiativele anterioare și se sprijină pe punctele forte ale pieței unice a UE, completând eforturile în curs de desfășurare în cadrul programului European Green Deal și REPowerEU. Planul se bazează pe patru piloni: un mediu de reglementare previzibil și simplificat, accelerarea accesului la finanțare, îmbunătățirea competențelor și deschiderea comerțului pentru lanțuri de aprovizionare reziliente.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Avem o ocazie unică într-o generație de a arăta calea cu rapiditate, ambiție și simț al obiectivului pentru a asigura poziția de lider industrial a UE în sectorul tehnologiei zero net-zero, care se află în creștere rapidă. Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate. Pentru întreprinderile și cetățenii noștri, aceasta înseamnă transformarea competențelor în locuri de muncă de calitate și a inovării în producție de masă, datorită unui cadru mai simplu și mai rapid. Un acces mai bun la finanțare va permite industriilor noastre cheie din domeniul tehnologiilor curate să se extindă rapid”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.