Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme la conducerea armatei Rusiei! Un general îi numește pe șefii de rang înalt trădători
Lumea la zi

Probleme la conducerea armatei Rusiei! Un general îi numește pe șefii de rang înalt trădători

Soldați ruși
Sursă foto: Hepta

Un general din armata rusă a fost auzit în timp ce își certa superiorii pentru „decapitarea perfidă” a armatei după ce a fost demis, într-un mesaj audio împărtășit de un deputat federal miercuri seara. 

Discursul în care critică conducerea militară a Rusiei marchează primul caz cunoscut public al unui ofițer al armatei regulate care își exprimă dezacordul după revolta eșuată a lui Wagner de luna trecută – care a avut ca scop răsturnarea conducerii de vârf a Rusiei. 

„Am spus lucrurilor pe nume”, a declarat generalul-maior Ivan Popov în mesajul publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de către deputatul Dumei de Stat și fostul comandant militar Andrei Gurulyov. Popov a declarat că a fost eliberat din funcția de comandant al Armatei 58 de Arme Combinate după ce a raportat problemele problematice ale armatei direct la Ministerul Apărării. 

Armata Rusă nu mai este la fel de puternică 

„Am atras atenția asupra principalei tragedii a războiului modern – lipsa focului de contra-baterie, lipsa stațiilor de recunoaștere a artileriei și moartea în masă și rănirea fraților noștri de către artileria inamică”, a spus el. 

Popov a precizat că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, „a simțit un fel de pericol în mine” din cauza abordării sale sincere și „a semnat un ordin într-o zi pentru a scăpa de mine”. 

„Așa cum au spus astăzi mulți comandanți, armata noastră nu a putut fi penetrată de Forțele Armate ucrainene pe linia frontului, ea a fost lovită din spate de șeful nostru superior, decapitând în mod perfid și nefast armata în cel mai dificil și tensionat moment”. 

Popov a declarat că generalul-locotenent Denis Lyamin a preluat în locul său comanda Armatei 58 de Arme Combinate. Nu a fost posibil să se verifice imediat în mod independent identitatea vocii din mesajul distribuit pe scară largă. Dar Guruliov, care a partajat înregistrarea audio, a comandat armata lui Popov la începutul anilor 2010. 

Guruliov a fost promovat la funcția de comandant adjunct al Districtului militar Sud, cu sediul în Caucazul de Nord, în perioada 2016-2019, în timpul intervenției Rusiei în Siria, iar apoi a fost ales în Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară, în 2021. În prezent, el este o prezență obișnuită în emisiunile politice de stat din Rusia. 

Rebeliunea lui Prigojin a fost cauzată de problemele armatei 

Problemele din cadrul armatei convenționale a Rusiei au fost motivul oficial pentru care liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat rebeliunea din 23-24 iunie. 

Prigojin a negociat prompt un sfârșit al crizei în schimbul renunțării de către Kremlin la acuzațiile de răzvrătire penală împotriva sa și a acceptării de a pleca în exil în Belarusul vecin. 

Un general de rang înalt care a comandat forțele Rusiei în Ucraina în toamna și iarna trecută, Serghei Surovikin, a dispărut din atenția publicului după revolta avortată a lui Wagner. Rapoartele au sugerat că Surovikin a fost arestat, în timp ce Ministerul Apărării și Kremlinul păstrează tăcerea cu privire la locul în care se află acesta, potrivit Moscow Times.

Marșul în mare parte neîngrădit al lui Wagner spre Moscova la 24 iunie a fost însoțit de rapoarte neconfirmate potrivit cărora un număr de soldați din armata convențională ar fi sprijinit tacit rebeliunea.