Infofinanciar > Lumea la zi > Prima reacție a lui Serghei Șoigu după noul atac al rușilor. Ce vor face liderii occidentali
Lumea la zi

Prima reacție a lui Serghei Șoigu după noul atac al rușilor. Ce vor face liderii occidentali

rusia, ucraina, sua, sursa foto adevarul
sursa foto adevarul

Rachetele de croazieră rusești au ucis cel puțin 12 persoane în orașele Uman și Dnipro din centrul Ucrainei, la câteva zile după ce liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a implorat pe aliații săi pentru mai multe provizii de apărare aeriană.

Atacurile au făcut parte dintr-un val de raiduri rusești cu rachete și drone în primele ore ale dimineții de vineri, cel mai intens bombardament care a lovit țara în ultimele săptămâni.

În urma acestui atac, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a spus că adevăratul scop al aliaților occidentali în Ucraina este „înfrângerea strategică” a țării sale. Serghei Șoigu, potrivit agenției ruse de știri RIA, a afirmat că Occidentul încearcă să pună în pericol China și să își păstreze propriul monopol asupra lumii. Potrivit lui Shoigu, „aproape toți” membrii NATO și-au folosit acum puterea militară împotriva Rusiei.

Atac mortal în Ucraina

Imagini din Uman, unde cel puțin 10 persoane au fost ucise, au arătat o clădire în flăcări și parțial dărâmată. O rachetă a lovit o clădire din Dnipro, omorând o femeie și un copil, a declarat primarul orașului. Cele mai multe dintre atacurile Rusiei au fost interceptate, 21 din cele 23 de rachete fiind doborâte de armata ucraineană. Rachetele care au reușit să treacă au fost o amintire sumbră a motivului pentru care țara este atât de vulnerabilă atunci când Moscova își îndreaptă armele spre ținte civile. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter: „Loviturile cu rachete care ucid ucraineni nevinovați în somn, inclusiv un copil de 2 ani, este răspunsul Rusiei la toate inițiativele de pace”.

Alarme antiaeriene au răsunat în întreaga țară la primele ore ale dimineții de vineri, în timp ce în Kiev s-au auzit explozii, iar sudul orașului Mykolaiv a fost din nou vizat. Ucraina și-a întărit apărarea aeriană în timpul iernii, cu ajutorul aliaților occidentali, după ce o campanie de bombardamente rusești împotriva centralelor electrice și a altor infrastructuri civile a încercat să întrerupă încălzirea și alimentarea cu energie electrică a marilor orașe. Cu toate acestea, documente militare americane care au făcut obiectul unor scurgeri de informații și care datează din luna februarie a acestui an au avertizat că până în luna mai țara riscă să rămână fără rachete și muniție.

La începutul acestei luni, oficialii ucraineni au pledat pe lângă aliații din NATO pentru mai multe provizii, a relatat Financial Times, temându-se că anumite campanii de bombardamente rusești pe scară largă ar putea sparge sistemele epuizate. Un număr mare de avioane militare au pornit spre Ucraina joi, iar oficialii de la Kiev au declarat că 11 rachete de croazieră și două drone au fost doborâte deasupra capitalei. Rachetele au fost primele care au vizat Kievul în ultimele 50 de zile, deși dronele de fabricație iraniană au țintit orașul în mod repetat în acest timp.

Aliații occidentali ai Ucrainei

Loviturile au avut loc în timp ce Moscova și întreaga lume așteaptă ca Ucraina să lanseze o contraofensivă de primăvară împotriva forțelor rusești. Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei de către aliații occidentali au fost livrate, ceea ce plasează Ucraina într-o „poziție puternică” pentru a recupera teren în continuare. Anul trecut a adus o serie de înfrângeri militare umilitoare pentru armata invadatoare, dar Rusia ocupă încă aproape o cincime din teritoriul ucrainean, pe care Zelenski a promis că îl va recuceri.

Stoltenberg a declarat că aliații occidentali au trimis în Ucraina peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și „cantități mari de muniție”, potrivit Reuters. De asemenea, aceștia au antrenat și echipat aproximativ 30.000 de soldați, echivalentul a peste nouă brigăzi noi. „Acestea vor pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recucerească teritoriile ocupate.”, a adăugat secretarul general NATO.

Joi, Kremlinul a declarat că încă mai trebuie să atingă „scopurile” invaziei sale, la o zi după ce președintele Chinei, Xi Jinping, a vorbit la telefon cu Zelenski timp de o oră. Beijingul, care are un parteneriat strategic cu Moscova, a elaborat o propunere de pace pentru Ucraina, dar nu există niciun semn că vreuna dintre părți este pregătită să înceteze luptele și să vină la masa negocierilor, conform The Guardian .