Infofinanciar > Lumea la zi > Probabil că următorul președinte al Mexicului este un om de știință. Abia se mai descurcă cu seceta
Lumea la zi

Probabil că următorul președinte al Mexicului este un om de știință. Abia se mai descurcă cu seceta

Mexic Sursa Arhiva companiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Casa familiei López a început să se umple cu apă de mare pe măsură ce Golful Mexicului creștea și furtunile de iarnă deveneau tot mai rele.

,,Nu aveam unde să mergem”, a spus López, care acum locuiește la aproximativ 20 de minute de mers cu mașina.

Probabil că următorul președinte al Mexicului este un om de știință.

Creșterea nivelului mării și furtunilor e tot mai feroce erodează mii de mile de coastă ale Mexicului care se confruntă atât cu Golful, cât și cu Oceanul Pacific. În această țară sunt 130 de milioane de locuitori, seceta epuizează rezervoarele și creează penurii severe de apă. Căldura mortală îi pune la grea încercare atât  oamenilor, cât și culturilor. Infrastructura învechită se luptă să țină pasul.

Dar nu vă așteptați ca principalul candidat la președinție, Claudia Sheinbaum, un om de știință în domeniul mediului și un coautor al raportului Intergovernmental Panel on Climate Change. Laureat cu Premiul Nobel în 2007, să facă din schimbările climatice o parte centrală a campaniei sale înaintea alegerilor din 2 iunie.

Pe măsură ce multe țări renunță la arderea combustibililor fosili precum petrolul și gazele naturale, care cauzează schimbările climatice. Președintele Andrés Manuel López Obrador, unul dintre liderii cei mai populari ai Mexicului în ultimele generații. A dus țara în direcția opusă.

Sheinbaum este adesea văzută ca discipola lui López Obrador, care este restricționat de lege la un singur mandat. În calitate de președinte, acesta a pompat miliarde de dolari în compania petrolieră de stat a Mexicului. Îndatorată, și a susținut o reformă a sectorului energetic al țării care a sporit producția de combustibili fosili și a împiedicat investițiile în proiecte de energie regenerabilă. Aceasta a făcut ca Sheinbaum, care până în iunie anul trecut a fost primar al Ciudadului Mexico, să tacă în mare parte în ceea ce privește încălzirea globală în Mexic, al 11-lea producător de petrol din lume.

Prima ,,președintă” a Mexicului

Sheinbaum a declarat că crede în știință, tehnologie și energie regenerabilă. Dar a spus și că, dacă va câștiga, ar continua să crească generarea de energie de către companiile de stat. Care desfășoară adesea centrale electrice cu petrol și cărbune.

Principalul său adversar, Xóchitl Gálvez, fost senator al opoziției, a declarat că ar promova investițiile private în sectorul energetic, în cazul în care va fi aleasă. Femeia de afaceri a promis să închidă definitiv rafinăriile din statele Nuevo Leon și Tamaulipas în primele șase luni ale președinției sale și a propus transformarea companiei de stat de petrol și gaze într-una care ar putea produce și electricitate folosind surse regenerabile precum energia geotermală.

Pe măsură ce alegerile se apropie, o criză a apei tot mai gravă face mai dificilă ignorarea amenințărilor climatice ale Mexicului de către candidații la președinție. Mexico City, întinsă pe o suprafață mare. Își primește apa din așa-numitele acvifere subterane supraexploatate și dintr-o vastă rețea de canale, baraje și rezervoare numită Sistemul Cutzamala. Seceta persistentă intensificată de schimbările climatice și de fenomenul El Niño a dus sistemul la minime record.

Locuitorii care nu sunt conectați la sistem simt din ce în ce mai mult lipsa apei și întârzierile livrărilor acesteia cu camionul. Spălătoriile au rămas săptămâni întregi fără apă. A lovit chiar și restaurantele și afacerile din cartierele bogate precum Polanco, uneori numite „Beverly Hills-ul Mexicului”.

Criza de apă în Mexic

În Xochimilco, în sudul orașului, Ana Maria Sandoval se îngrijorează cât de mult se vor agrava tăierile de apă. Cu ce se va confrunta nepotul ei de 10 ani din cauza schimbărilor climatice. Dar ea are speranțe în Sheinbaum, care aparține partidului Morena al lui López Obrador.

,,Cred că va face ceva”, a spus Sandoval. ,,Voi vota pentru ea să vedem dacă își va urma planul și măcar ne va ajuta să stocăm apa de ploaie”.

Sub conducerea lui López Obrador, Mexicul și-a prioritizat producția de combustibili fosili într-o încerc are de a naționaliza producția de energie într-o țară încă profund dependentă de importurile de combustibili. Acest lucru este exemplificat de rafinăria sa emblematică – încă nefuncțională – Olmeca. E situată la doar 80 de kilometri vest de orașul El Bosque, în mare parte dispărut, din Tabasco.

Guvernul lui López Obrador a achiziționat o rafinărie în Texas și a promulgat o legislație. Din care Curtea Supremă a Mexicului a invalidat recent o parte. Pentru a limita cât de mult electricitate pot vinde facilitățile private de gaze și energie regenerabilă. Politica ar fi favorizat compania de stat de energie electrică în detrimentul firmelor private de energie.

López Obrador a enumerat eforturile administrației sale

Când este confruntat cu recordul său în domeniul mediului, López Obrador a indicat la instalațiile hidroelectrice renovate. Programul său adesea contestat de reîmpădurire și un proiect de energie solară în statul Sonora. La un summit asupra schimbărilor climatice de la Casa Albă anul trecut. López Obrador a enumerat eforturile administrației sale de a aborda schimbările climatice. Spunând liderilor mondiali că ,,anul viitor, vom îndeplini angajamentul de a produce mai multe energii curate și regenerabile în țara noastră”.

Totuși, oamenii de știință de la Climate Action Tracker, un grup care examinează promisiunile națiunilor de a reduce emisiile, au criticat revenirea Mexicului asupra țintelor sale de climă deja modeste. Clasificându-l în 2021 și 2022 ca „critic insuficient”, cel mai scăzut nivel. Claudia Sheinbaum a declarat că susține obiectivul președintelui de a menține 54% din producția de electricitate a Mexicului sub controlul statului. O viziune care ar elimina în mod eficient mai multă producție de energie regenerabilă în favoarea combustibililor mai murdari.

Dar există și unele indicii că Sheinbaum ar putea adopta o abordare mai bazată pe știință decât predecesorul său. Mulți indică spre performanțele ei în calitate de primar al Ciudadului Mexico în timpul pandemiei de coronavirus pentru indicii. În calitate de primar, Sheinbaum a accentuat purtarea măștilor, testarea și vaccinarea. În timp ce López Obrador a minimizat adesea pericolele virusului care a devastat Mexicul.

Sheinbaum susține obiectivul președintelui de a menține 54% din producția de electricitate

Decenii înainte, Sheinbaum a lucrat la planuri pentru măsurarea poluării aerului în Ciudadul Mexico. În calitate de primar, ea a sporit infrastructura publică de electro-mobilitate și ciclism a orașului și a inițiat un mare parc de energie solară pe acoperișurile unui important piață en-gros.

În ceea ce privește apa, Sheinbaum a spus în repetate rânduri că Mexicul are nevoie de un plan pe 30 de ani, o idee pe care a reiterat-o în campania electorală. Ea a prezentat recent un plan în care a spus că administrația sa ar prioritiza măsurarea mai bună a consumului de apă din Mexic în toate sectoarele, în special agricultura, care folosește cea mai mare parte a apei țării. Dar planul a fost lipsit de detalii cu privire la modul în care guvernul său ar face acest lucru.

În Iztapalapa, o cartier al Ciudadului Mexico cu aproape 2 milioane de locuitori, Juana Acosta și Jose Luis Perez au așteptat recent 15 zile. O săptămână mai mult decât de obicei, pentru o livrare de apă. Locuitorii din cartierul sărac și dens nu sunt noi în privința problemelor legate de apă. Locuitorii precum Acosta spun că acestea devin tot mai grave. Ea s-a plâns de timpuri de așteptare mai lungi și de raționamente mai stricte. Datorate în mare măsură penuriilor și cererii mai mari, conform apnews.com.