Info

Primul monument în onoarea lui Mihai Eminescu inaugurat în Spania! Marele nostru poet național, iubit și la 173 de ani distanță

Banca mihai eminescu, sursa: Libertatea
sursa: Libertatea

De ziua marelui poet Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie, a fost inaugurat în Spania primul monument dedicat acestuia, într-un oraș de lângă Madrid, unde locuiesc mii de români.

În orașul Rivas Vaciamadrid, o localitate la 20 de km de capitala Spaniei, trăiesc 5.000 de români, care reprezintă 6% din populația orașului. Asociația Hispano-română din Spania, “Nuestras Costumbres”, a inaugurat duminică, 15 ianuarie, “primul monument din Spania în onoarea lui Mihai Eminescu”, conform acesteia.

În onoarea lui Mihai Eminescu, banca memorială amplasată chiar de ziua poetului, la 173 de ani de la nașterea sa, a fost amplasată în suburbia capitalei Spaniei, Madrid, în fața Bibliotecii Federico Garcia Lorca din Piața Constituției a orașului și implică un portret al poetului și un citat al acestuia bilingv, în română și spaniolă: “Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul”.

Evenimentul de inaugurare al monumentului

Președintele asociației “Nuestras Costumbres”, Sorin Ciobanu, a declarat că banca “E primul monument din Spania care îl omagiază pe poetul Mihai Eminescu”.

La evenimentul de inaugurare, potrivit acestuia, vor fi prezenți primărița orașului, Aida Castillejo și Ministrul Plenipotențiar Valeriu Radulian, reprezentant al Ambasadei României în Spania.

De asemenea, cetățenii orașului sunt invitați să li se alăture. În Rivas Vaciamadrid sunt aproximativ 5.000 de români rezidenți, care fac un procent de 6% din totalul locuitorilor din suburbia Madridului. Orășelul se află la vreo 20 de km distanță de centrul Capitalei Spaniei, comparativ cu distanța dintre Otopeni sau Buftea de București.

Proiectele următoare ale asociației Nuestras Costumbres

Potrivit reprezentanților asociației condusă de Ciobanu, aceasta este activă în Comunitatea Madrid de mai bine de 20 de ani și a implementat de-a lungul timpului o sumedenie de proiecte care au promovat cultura românească în Spania.

Ciobanu a declarat că aceștia au lucrat din greu pentru a introduce vaste proiecte de promovare a culturii noastre în comunitățile din și de pe lângă Madrid: “De la cultura gastronomică la dansurile și portul popular până la activitățile specifice de artizanat românesc, în cadrul sărbătorilor locale din cadrul Comunității Madrid și nu numai”, a spus președintele asociației.

Mai multe proiecte în vizorul asociației

Monumentul de tip bancă este doar o parte mică al unui proiect și mai complex, spune acesta.

“Acest proiect presupune realizarea unei secții în limba română și cu autori români traduși în spaniolă în Biblioteca Municipală din Rivas, care să poarte numele poetului național”, a decorat Ciobanu.

Atât în Comunitatea Madrid, cât și în țară, se vor colecta cărți românești, pentru înființarea colțului dedicat literaturii române. Doritorii pot dona cărți până în data de 23 Aprilie 2023, de Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor.

“Începând cu acest an ne stabilim ca obiectiv principal promovarea artiștilor români contemporani în Comunitatea Madrid, în special a artiștilor plastici și a scriitorilor”, a încheiat Sorin Ciobanu, citat de Libertatea.