Info

173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu! Cum sărbătoresc românii Ziua Culturii Naționale

sursă foto: dosaresecrete.ro
sursă foto: dosaresecrete.ro

Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la nașterea marelui poet român, Mihai Eminescu. Din 2010, în ziua de 15 Ianuarie este celebrată oficial Ziua Culturii Naționale, reprezentată de nașterea lui Eminescu. Astfel, în toată țara se desfășoară weekendul acesta o sumedenie de evenimente culturale.

Anual, pe 15 Ianuarie, țara îi aduce omagiu lui Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, prin celebrarea oficială a Zilei Culturii Naționale.

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 Ianuarie 1850 în comuna Ipotești din județul Botoșani, al șaptelea copil al familiei Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, care au avut în total 11 copii.

Copilăria și începutul carierei de poet a lui Eminescu

Mihai ș-a început cariera de scriitor când era adolescent, în 1866, după ce profesorul lui de limba română a decedat. Acesta a scris în onoarea sa prima lui poezie, într-o broșură, “La mormântul lui Aron Pumnul”, semnată cu vechiul său nume, M. Eminovici.

Acesta și-a schimbat numele în Eminescu în a doua sa apariție, cu poezia “De-aș avea” din revista “Familia”. Apoi, în perioada 1869-1872, Eminescu a plecat la Viena pentru a studia filozofia și dreptul la universitatea austriacă. Acolo a cunoscut-o și pe femeia care i-a inspirat o sumedenie de poezii, Veronica Micle, cu care a avut o relație tumultoasă.

După revenirea sa în țară, acesta a început să lucreze la “Convorbiri literare”, revista Societății Junimea din Iași. Mai apoi a devenit publicist la ziarul “Albina”.

Sfârșitul carierei sale

De-a lungul carierei de adult, Eminescu a scris poeziile „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis”, „Odă în metru antic”, „Scrisoarea I” și „Mai am un singur dor”. De asemenea, el a scris și proză, precum nuvelele „Memento mori” și „Sărmanul Dionis”.

În 1977, la vârsta de 27 de ani, Eminescu s-a mutat la București, unde a devenit redactor iar mai apoi redactor-șef al revistei “Timpul”. Acesta s-a stinsă vârsta fragedă de 39 de ani, după ce s-a confruntat cu multe probleme de sănătate și psihice. Trupul acestuia se odihnește la cimitirul Bellu din Capitală.

Ziua Culturii Naționale

În urmă cu 13 ani, pe 15 Ianuarie 2010, a fost marcată pentru prima oară Ziua Culturii Naționale, în onoarea zile de naștere al lui Mihai Eminescu.

În cariera sa monumentală, Mihai Eminescu a cultivat dragostea ca valoare supremă a existenței umane în lucrările sale. De asemenea, el a descris natura cu toată frumusețea ei, în care florile de tei, trandafirii roșii, nuferii galbeni și romanița parfumau iubirile sale. Pe lângă iubire, poetul a evocat teme precum geniul, moartea și necuprinsul spațiu cosmic, oferind un univers aparte în opera sa.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a Culturii

La Ateneul Român, mâine de la ora 11:00 va avea loc un spectacol realizat de corul Filarmonicii ,,George Enescu”, în care vor fi interpretate versurile poetului Mihai Eminescu.

La Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” va avea loc între orele 11:00 și 14:00 evenimentul ,,Dor de Eminescu”, la care sunt așteptați  români de toate vârstele.

În onoarea artei și a culturii,, Teatrul Național București va organiza un spectacol special, ,,Caragiale altfel”.

Muzeul Național de Artă al României va marca Ziua Culturii cu povești pe harta României pe cei mici cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani, conform RomâniaTV.