Infofinanciar > Info > Primele BMW-uri de poliție achiziționate cu scandal încep să ajungă în România. Când le vom vedea patrulând pe străzi
Info

Primele BMW-uri de poliție achiziționate cu scandal încep să ajungă în România. Când le vom vedea patrulând pe străzi

Vin cele 300 de BMW-uri achiziționate cu scandal de Poliția Română
sursa foto: autolatest.ro

Poliția Română a achiziționat 600 de autoturisme BMW în urma unei licitații controversate, considerată de sindicatele din poliție a fi ”cu dedicație”. Mașinile au fost comandate de la Automobile Bavaria SRL, companie condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Primul lot de 100 de vehicule va intra în posesia polițiștilor până în vară, ele începând deja să fie aduse în România.

În total, contractul are o valoare de 98 de milioane de lei, iar jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5. Prețul per bucată pentru un singur BMW ajunge la aproximativ 33.200 de euro.

Mașinile BMW de poliție au început să ajungă

Astfel, deja au ajuns în țară primele autoturisme BMW care vor intra în dotarea Poliției Române, arată G4Media. Un astfel de transport a fost fotografiat recent, iar remorca pe care se află cele două autoturisme BMW, care poartă însemnele poliției aparține societății Automobile Bavaria.

Sindicatele din poliție au acuzat că specificațiile tehnice au fost concepute în așa fel încât doar modelele BMW să se încadreze în ele, astfel încât Automobile Bavaria să fie sigură că va câștiga licitația. Singura marcă care ar fi corespuns acestor specificații ar fi fost BMW, iar tipul ales a fost 320ix. Compania este condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

”Se dorește o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim 8+1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, anunța în septembrie 2022 sindicatul Europol.

Primul lot va fi dat în folosință în iunie

Primul lot de 100 de mașini este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023. Este de așteptat ca achiziția să fie intens criticată de opoziție și de societatea civilă, care ar putea considera că a existat o influență politică în procesul de achiziție.

Conform portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini, în total, 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5, iar prețul per bucată ajunge la 163.343,41 lei (aproximativ 33.200 euro), scrie G4media.

Această achiziție nu este singura din ultimii ani în care statul român cumpără autoturisme de la Automobile Bavaria. În anul 2019, compania a câștigat o licitație organizată de Serviciul de Protecție și Pază, prin care a furnizat șapte autoturisme BMW Seria 7, în valoare de 3,2 milioane de lei. Totodată, Automobile Bavaria a câștigat și o licitație pentru achiziționarea de autoturisme BMW X3, în valoare de șase milioane de lei, pentru Jandarmeria Română.

Deși guvernul României a promovat transparența în achizițiile publice, criticii susțin că există încă multe probleme în procesul de achiziție, cum ar fi caietele de sarcini cu specificații concepute astfel încât să favorizeze anumite companii. Acest lucru duce la o competiție restrânsă, cu un număr mic de oferte, fapt care poate duce la prețuri mari pentru statul român.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.