Infofinanciar > Lumea la zi > Prima vizită a lui Vladimir Putin în străinătate de la mandatul de arestare. Unde s-a dus liderul de la Kremlin
Lumea la zi

Prima vizită a lui Vladimir Putin în străinătate de la mandatul de arestare. Unde s-a dus liderul de la Kremlin

Vladimir Putin (sursă foto: Reuters)
Sursa foto Arhiva companiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a purtat joi discuții în Kârgâzstan. Aceasta este o națiune din Asia Centrală care are legături puternice cu Moscova. Aceasta  fost prima vizită a lui Putin în afara țării de la mandatul de arestare internațional al Curții Penale Internaționale. Mandatul a fost emis pe numele său în luna martie.

Șeful de la Kremlin a călătorit rar în străinătate de când a trimis trupe în Ucraina la începutul anului 2022. Nu se știe că a părăsit Rusia de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său. Acesta a fost acuzat că a supravegheat deportarea ilegală a copiilor din Ucraina. Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI și a respins acuzațiile acesteia împotriva lui Putin.

Putin se plimbă prin lume 

De asemenea, liderul rus urmează să se deplaseze săptămâna viitoare în China pentru cel de-al treilea Forum Belt and Road de la Beijing. Nici Kârgâzstanul și nici China nu sunt membre ale CPI. Instituția a fost înființată pentru a urmări în justiție crimele de război.

Călătoria sa de două zile în Kârgâzstan va culmina cu participarea sa la un summit al Comunității Statelor Independente (CSI). Aceasta este o grupare a unor foste republici sovietice, care va avea loc vineri la Bișkek, pe fondul semnelor că influența Rusiei în unele părți ale Uniunii Sovietice, cum ar fi Armenia, este sub presiune.

Legăturile Moscovei cu alte țări dintr-o zonă pe care o consideră în mod tradițional ca fiind curtea sa din spate au fost supuse la presiuni din cauza aplicării de către acestea a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei în legătură cu Ucraina.

Ce au discutat cei doi lideri ai statelor

La o întâlnire cu președintele kârgâzgâz Sadyr Japarov, Putin a subliniat importanța Rusiei ca partener comercial cheie și cel mai mare investitor în economia kârgâză. El a declarat că cele două părți vor dezvolta în continuare cooperarea. Vladimir Putin a spus că va participa la o ceremonie pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a bazei aeriene militare rusești Kant. Aceasta este situată în afara orașului Bișkek. Acesta este un avanpost important din punct de vedere strategic care permite Moscovei să își proiecteze puterea în regiune.

Putin a citat o creștere de două cifre a comerțului ruso-kârgâzgâz. Despre aceasta unii din Occident suspectează că se datorează parțial intermediarilor kârgâzi care facilitează încălcarea sancțiunilor de către întreprinderile rusești.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a patru companii kârgâze în iulie pentru reexportul de componente electronice și alte tehnologii în Rusia. Săptămâna trecută, banca centrală a Kârgâzstanului a îndemnat băncile locale să înăsprească controalele privind respectarea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, conform reuters.com.