Infofinanciar > Info > Prima vizită în Spania a unui Ministru de Interne român din ultimii 15 ani. Bode pune accentul pe aderarea noastră la Schengen
Info

Prima vizită în Spania a unui Ministru de Interne român din ultimii 15 ani. Bode pune accentul pe aderarea noastră la Schengen

Lucian Bode Sursa foto: lucianbode.ro.
Lucian Bode sursa foto lucianbode.ro.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, consideră că obiectivul primordial al României este intrarea în spațiul Schengen, după ce a petrecut mai bine de unsprezece ani respectând cerințele impuse, suferind „pierderi incomensurabile” din cauza indeciziei și vetourile diferitelor țări ale UE.

„România este un furnizor de securitate la nivelul Uniunii Europene, care respectă obligațiile de a fi stat membru, dar din păcate nu beneficiază de drepturile de apartenență la spațiul Schengen”, care stabilește libera circulație a persoanelor între 26 de țări europene, a subliniat el într-un interviu acordat presei spaniole EFE.

Aderarea României la acest spațiu, împreună cu situația comunității românești din Spania, a fost una dintre principalele probleme pe care le-a abordat Bode în cadrul întâlnirilor pe care le-a susținut joi cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, și cu reprezentanții Garzii Civile și Poliției Naționale Spaniole. 

România garantează securitatea a  peste 2.000 km de frontieră europeană

Alte subiecte discutate au fost colaborarea comună în eradicarea mafiilor ce fac trafic de persoane și solicitarea ca legislația să permită dubla naționalitate româno-spaniolă, potrivit ministrului român. Șeful Ministerului de Interne a scos în evidență operațiunile ce s-au desfășurat în comun, prin schimb de informații, echipe și mijloace, ce au permis destructuratea unor rețele de trafic ilegal de persoane, droguri și vehicule.

„Această colaborare trebuie să continue”, a spus Bode, care a subliniat că aceste tipuri de infracțiuni necesită un răspuns comun și că se lucrează deja la prevenirea și combaterea acestor rețele. În ceea ce privește frontierele sale, România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a Uniunii Europene, a indicat ministrul român, pe lângă faptul că se ocupă de fluxul de migranți ucraineni.

Cu privire la aceștia din urmă, Bode a făcut bilanțul celor 2,4 milioane de persoane care au trecut granița cu România fugind din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, dintre care 80.000 au rămas în țară, jumătate dintre ei fiind minori. „Au trecut milioane de ucraineni și vă asigur că niciun cetățean nu a trecut granița fără a fi identificat, fapt care demonstrează siguranță atât pentru români, cât și pentru ceilalți cetățeni europeni”, a spus Bode.

Din cauza războiului de pe teritoriul european și a valului de migranți pe care România a început să-l primească din țări precum Afganistan, Turcia sau Siria, agenții Agenției Europene pentru Paza de Frontieră și Coastă (Frontex) și-au sporit prezența la frontierele românești, în special pe flancul de nord și nord-est, în zonele limitrofe cu Ucraina și Moldova. Bode a vorbit despre chestiunea imigranților ucrainei și pentru publicații  precum EL Pais și The Diplomat.

Lucian Bode, în dialog cu El Pais

”Reporter: Ați discutat și despre intenția României de a deveni membră a Spațiului Schengen?

Bode: Am avut ocazia să constat, încă o dată, angajamentul ferm pe care Spania îl are, iar acesta lucru este foarte important pentru țara mea. Dorința noastră este legitimă, deoarece îndeplinim mai mult decât criteriile tehnice cerute. După peste zece ani de evaluări [ale UE], cetățenii noștri încă nu au dreptul de a călători fără să fie supuși controalelor [vamale]. România respectă condițiile impuse pentru admiterea în Spațiul Schengen și contribuie prin eforturile sale la acțiunea solidă de construire a arhitecturii de securitate a Uniunii Europene, dar nu are beneficii pe măsură. Este necesar să fie recunoscut rolul esențial pe care țara mea îl joacă în această arhitectură de securitate și această situație nefirească și nedreaptă nu mai poate să continue”

Lucian Bode a vorbit într-o postare pe Facebook despre vizita din Spania: