Info

Efectele aderării României în Schengen! Scad costurile de transport ale mărfurilor

romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Aderare României în spațiul Schengen vine la pachet cu o serie de beneficii prin care timpii de așteptare de la graniță vor fi redusi, iar industria de transport autohtonă va fi mult mai eficientă, în sensul că își va spori numărul de comenzi odată cu creșterea capacității de transport, potrivit celor de la DSV Road, furnizor de servicii de transport și logisitică. Conform estimărilor companiei, businessul va crește în medie cu 20%.

Odată ce controalele de la frontiere vor fi eliminate, oficialii companiei consideră că efectele se vor resimți prin creșterea semnificativă a numărului de curse internaționale, fapt ce nu poate decât să îmbunătățească piața locală de transport. De asemenea, și costurile pentru combustibili vor scădea din moment ce timpul de așteptare va fi redus. În momentul de față un transportator așteaptă în punctele de froniteră, spre Bulgaria sau Ungaria, între 24 și 72 de ore.

Sergiu Iordache, Managing Director în cadrul DSV Road consider că aderarea României în spațiul Schengen aduce un plus valoare pieții de transport mărfuri, acesta declară următoarele:

„Prezența României în Spațiul Schengen va accelera dezvoltarea economiei locale. Astfel, se vor reduce semnificativ timpii de așteptare la graniță, care produc efecte în cascadă asupra întregii economii româneşti, pe care le resimțim toți, și companiile, și persoanele fizice.

În prezent, depăşirea timpilor de conducere zilnic înregistrați de şoferi, consumul mai mare de carburant pe timpul aşteptării şi întârzierile privind livrarea mărfurilor către clienţi duc atât la penalizarea transportatorilor, cât şi la apariția de probleme în aprovizionare sau în derularea unor procese de producţie, precum şi creşterea costurilor pentru clienţii finali. În plus, prin eliminarea timpilor de staționare la granita cu Ungaria, timpii de tranzit pentru toate liniile noastre de grupaj către vestul Europei se vor scurta cu minimum 24 de ore”.

Aderarea României în zona Schengen reduce deficitul de șoferi, la nivel european, cu 10%

De asmenea, aderarea în spațiul Schengen va produce și o diversificare a competiției externe dar și interne, prin optimizarea cheltuirleilor aferente transportului și prin creșterea consumului intern. Totodată, accesul în zona Schengen produce o eficiență sporită a utilizării auto-trenurilor dar și o creștere a disponibilităților șoferilor. La nivelul European, doar într-un an de zile înte 2020 și 2021, deficitul de șoferi s-a majorat cu peste 40% , potrivit unui studiu realizat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere, care mai relevă faptul că eliminierarea frontierelor ar reduce acest procentaj cu 10%.

Un alt efect benefic pe care îl va produce aderarea României în Schengen constă în faptul că, prin ridicarea frontierelor, parcul auto al Uniunii Europene va cunoaște o mai mare fluiditate. În momentul de față, din cauza reglementărilor EU Mobility Package se formează blocaje la  graniță iar șoferii sunt nevoiți să revină în țară la un interval de câteva săptămâni.

Sergiu Iordache managing director DSV Road își completează afirmația și adaugă următoarele:

„Evident, efectele aderării la Schengen se vor resimți și la nivelul business-ului DSV Road. Estimăm o cifră de afaceri mai mare cu 20% prin eficientizarea costurilor de transport și creșterea numărului de curse. Cum DSV Road România gestionează contracte majore de distribuție în Bulgaria, cel mai puternic impact îl va avea scurtarea timpului la frontieră.

Nu este un exemplu întâmplător deoarece prezența în Schengen va avea efect asupra curselor scurte, unde ponderea timpului de așteptare din totalul timpului cursei este mai mare. Așteptăm cu interes aderarea României în Spațiul Schengen, o schimbare benefică pentru orice operator de transport și orice companie, care va influența semnificativ economia locală”.

Nu doar domeniul transporturilor va fi îmbunătățit, odată ce România va adera la Schengen, libera circulație a cetățenilor ar permite românilor aflați în Diaspora să revină în țara de origine, susțin reprezentanții companiei DSV Road. Un efect indirect ar fi și reducerea de emisii de carbon, odată ce timpii de așteptare în punctele de frontieră sunt reduși. Potrivit ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, România îndeplinește condițiile de aderare în zona Schengen încă din 2012. În luna trecută diplomația de la Berlin a susținut declarația lui Aurescu, conform economedia.ro