Info

Prima scădere semnificativă a prețului carburanților din ultimele 6 luni! Care sunt valorile de astăzi

carburant sursa foto Romania Libera
sursa foto Romania Libera

Astăzi, 23 septembrie, a fost înregistrată prima scădere a prețului carburanților sub pragul de 8 lei din ultima jumătate de an. OMV Petrom a decis scăderea prețului la carburant cu încă 10 bani/litru, restul benzinăriilor au preluat modelul.

Carburanții s-ai ieftinit la aproape toate stațiile din București, astfel că pentru prima dată în ultimele 6 luni motorina a coborât sub pragul de 8 lei, iar benzina la 6,83 lei.

Scăderea prețurilor continuă

În ziua de joi, la benzinăria Petrom de pe strada Doctor Herescu din București, prețul motorinei a ajuns la 7,99 lei/litru. În alte 27 de stații deținute de companie în București, prețul motorinei standard era de 8,01 lei/l. Ulterior, alte companii din România au urmat modelul și au scăzut prețul carburantului, potrivit Spotmedia.ro

Începând cu data de 15 septembrie, liderul pieței din România, OMV Petrom, a decis să scadă prețul carburanților, atât al benzinei cât și al motorinei. La două zile după, o nouă scădere a fost înregistrată, iar benzina a ajuns la sub 7 lei/litru. În ziua de, benzina se cumpăra în București cu 6,74-6,78 lei/l în stațiile MOL și Rompetrol.

De la 1 iulie 2022, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată de toți distribuitorii, prețul mediu al benzinei a scăzut cu 96 de bani/litru, în timp ce prețul mediu al motorinei a fost mai mic cu 45 de bani/litru.

Carburantul românesc, sub media de preț europeană

Astfel de prețuri nu au mai fost înregistrate din luna februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina. Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor se transmit în prețurile la pompă. Vineri dimineață, petrolul Brent, de referință pe piața europeană, se tranzacționa la un nivel de 91,5 dolari/baril, după ce pe 7 septembrie coborâse și la 88 dolari/baril, potrivit Profit.ro.

Comparativ cu prețurile din UE, potrivit datelor furnizate de publicația Oil Bulletin a Comisiei Europene, prețurile medii ale benzinei din România au fost constant sub media UE. Scumpirile carburanților s-au înregistrat la nivel global, fiind afectate puternic chiar și Statele Unite.

Majorările prețurilor la combustibil au venit ca urmare a crizei energetice la nivel european, provocată de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Situația de pe front a periclitat aprovizionarea țărilor europene cu gaz rusesc,  iar Putin a hotărât oprirea liniilor de alimentare cu gaze naturale, ca și răspuns la sancțiunile impuse de țările europene și nu numai, pentru acțiunile sale în Ucraina.