Infofinanciar > Lumea la zi > „Prima economie a Europei” are probleme! Germania, în pragul recesiunii din cauza crizei energetice
Lumea la zi

„Prima economie a Europei” are probleme! Germania, în pragul recesiunii din cauza crizei energetice

Euro, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Institutul IFO, unul din principalele institute de analize economice din Germania, a dezvăluit luni informația conform căreia economia germană este pe cale să intre pe o pantă descendentă din această iarnă, când populația va simți mult mai accentuat criza energetică generată de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă. Această informație este confirmată și de Banca Centrală a Germaniei.

Astfel, în urma previziunilor sale, IFO a anunțat că Produsul Intern Brut al Germaniei va crește până la sfârșitul acestui an cu 1,6%, însă va avea parte de o scădere de 0,3% în anul 2023. De altfel, acest institut este primul din Germania care prevede o scădere a PIB-ului în anul 2023, scrie Digi24.
„Reducerea livrărilor de gaze din Rusia pe parcursul verii şi majorările drastice de preţuri pe care le-au declanşat fac ravagii asupra revenirii economice după coronavirus”, a spus directorul de prognoze de la IFO, Timo Wollmershäuser.

„Nu ne aşteptăm să revenim la normal până în 2024, cu o creştere economică de 1,8% şi o inflaţie de 2,5%”, a mai completat Wollmershäuser, potrivit AFP.

Timo Wollmerhäuser și-a încheiat declarația printr-un avertisment: „Alunecăm spre o recesiune hibernală”.

Însă, rezultatele analizelor financiare pe care institutul IFO le-a obținut nu sunt o surpriză pentru germani. Acest scenariu a fost prevestit și de guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, care a declarat pentru postul public de radio că „există o serie de elemente care indică în direcţia acestui scenariu.”

Clemens Fuest, directorul IFO, a declarat însă că prețurile la energie vor scădea pe termen lung, deoarece Rusia își va vinde resursele către alte state, din afara UE. Ca într-un joc de domino, aceste ţări vor cumpăra mai puţine gaze din alte surse, care pe cale de consecinţă se vor îndrepta spre Europa, a apreciat Clemens Fuest.

Germania, dependentă de gazul rusesc

Până la începerea războiului din Ucraina, Germania depindea în proporție de 55% (din necesarul de gaze). Însă, acest lucru a fost valabil până ce Kremlinul a decis să nu mai furnizeze gaz Germaniei.

Autoritățile de la Kremlin au ordonat grupului rus Gazprom, la începutul lunii septembrie, să oprească total livrările de gaze spre Germania via gazoductul Nord Stream. Această decizie a fost luată în contextul relației tensionate care există între Moscova şi Uniunea Europeană, în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Astfel, în urma acestor evenimente, Germania a fost nevoită să cumpere gaz de la alți furnizori, care cer prețuri mai mari.

Chiar dacă cei mai afectați în urma acestor decizii vor fi oamenii de rând, până și companiile au tras un semnal de alarmă şi cer noi ajutoare, prin care să poată supraviețui acestor probleme economice de la nivel național.  De asemenea, autoritățile germane au adoptat la începutul lunii septembrie un al treilea plan de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizaţi.