Infofinanciar > Lumea la zi > Prima bancă de hidrogen din lume! UE face anunțul
Lumea la zi

Prima bancă de hidrogen din lume! UE face anunțul

Balanta comercial a UE Sursa foto CEPS
sursa foto arhiva companiei

Comisia Europeană va inaugura în această săptămână mult așteptata sa Bancă a Hidrogenului, pentru a sprijini creșterea cantității de hidrogen regenerabil în UE.

Potrivit Euronews, scopul este de a pune la dispoziție 800 de milioane de euro din fonduri europene, care să ajute industria și, în același timp, să stimuleze investițiile private.

Se așteaptă ca ”hidrogenul verde” să joace un rol esențial în decarbonizarea UE, astfel încât blocul european să își poată atinge obiectivele de reducere a emisiilor până în 2050.

„Am dori să demonstrăm în mod clar că suntem liderul mondial în ceea ce privește utilizarea acestor noi tehnologii”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Maroš Šefčovič.

„(Și) că putem într-adevăr să înlocuim combustibilii fosili cu hidrogenul verde, că putem produce oțel cu o amprentă de carbon foarte redusă sau chiar fără amprentă de carbon și că putem avea, de fapt, mașini, autobuze, trenuri, chiar avioane și nave alimentate vizual cu hidrogen verde, care nu este poluant.”

În 2022, hidrogenul a reprezentat mai puțin de 2% din consumul de energie al blocului european și a fost utilizat în principal pentru a produce produse chimice, cum ar fi materialele plastice și îngrășămintele.