Infofinanciar > Lumea la zi > România, avertizată de Comisia Europene să se conformeze la legislația europeană
Lumea la zi

România, avertizată de Comisia Europene să se conformeze la legislația europeană

Poluarea aerului Sursa foto dreasmtime.com
Foto: facebook.com

Problemele României cu reciclarea deșeurilor, poluarea aerului sau transpunerea legislației cu privire la spălarea de bani au ajuns în atenția Comisiei Europene.

Comisia a publicat o listă cu statele membre cărora le solicită să se conformeze la legislația europeană. Lista face referire la aproape toate statele comunitare și cuprinde 39 de scrisori de punere în întârziere, 39 de avize motivate și 13 cazuri de trimitere la Curtea Europeană de Justiție.

Trebuie să se conformeze la legislația europeană

România este obiectul a șase dosare în care Comisia Europeană spune că țara noastră nu a reușit să se conformeze cu legislația europeană.

Primul dosar este în domeniul deșeurilor, iar Comisia deschide dosar de infringement pentru șase state, printre care și țara noastră.

Este vorba de lipsa transpunerii corecte a directivei care stabilește ținte pentru reciclarea și reutilizarea deșeurilor municipale. Pentru România în particular, Comisia cere cifre pentru cantitățile de deșeuri, date despre responsabilitatea lărgită a producătorilor și măsuri pentru prevenirea generării deșeurilor.

Mare atenție la hidrocentralel mici

Un al doilea dosar vizează exclusiv România, iar Comisia a trimis o scrisoare de avertizare pentru că nu a implementat corect directiva privind protejarea apelor. În acest caz, procedurile României de autorizare a construcției de hidrocentrale mici nu sunt conforme cu dreptul comunitar.

Executivul european amintește că a trimis o scrisoare similară încă din 2015, în care a cerut explicații despre trei hidrocentrale care afectau râuri din ariile Natura 2000.

Poluarea, o problemă

Un al treilea dosar se referă la poluarea aerului, iar România este unul dintre cele 12 state avertizate de Comisie printr-o a doua scrisoare.

Conform acesteia, țara noastră nu a luat suficiente măsuri pentru reducerea poluării aerului, nici măcar prin al doilea program național din 2023.

În fine, alte trei scrisori de avertizare au fost trimise României pentru că a transpus incorect sau insuficient legislația europeană privind spălarea de bani, protecția consumatorilor și dreptul acuzațiilor la serviciile unui avocat.