Infofinanciar > Lumea la zi > Prigojin a ars sistemul bancar rus cu 1,1 miliarde de dolari
Lumea la zi

Prigojin a ars sistemul bancar rus cu 1,1 miliarde de dolari

evgheni prigojin
sursă foto the moscow times

Rușii au retras 100 de miliarde de ruble (1,1 miliarde de dolari) din bănci în timpul panicii care a urmat după ce mercenarii wagnerieni au mărșăluit asupra Moscovei luna trecută, a declarat marți Banca Centrală a Rusiei.

„Nevoia de numerar a crescut în iunie și a dus la o ieșire de lichidități de 500 de miliarde de ruble”, a declarat banca într-un raport lunar de politică monetară. O cincime din această sumă a fost scoasă pe 23-25 iunie, când liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat și a negociat rapid sfârșitul revoltei sale de scurtă durată.

A fost cea mai mare creștere a cererii de numerar de când Rusia a anunțat o mobilizare militară în toamna anului 2022, care a stârnit, de asemenea, panică și a declanșat un val de emigrare din țară, potrivit site-ului de știri RBC.

Politica monetară nu a fost perturbată

Banca Centrală a Rusiei a declarat că retragerile nete nu au perturbat politica sa monetară și că vor fi luate în considerare la stabilirea viitoarelor operațiuni cu băncile. Revolta eșuată a lui Wagner a împins, de asemenea, rubla rusă la minimele ultimelor 15 luni, pe fondul scăderii veniturilor din exporturi.

Guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat săptămâna trecută că deprecierea continuă a rublei riscă să crească inflația și să forțeze banca să își ajusteze rata cheie, care se menține la 7,5% de aproape un an.

Criza declanșată de dușmănia de luni de zile a lui Prigojin cu conducerea militară a Rusiei a dus, de asemenea, la epuizarea zborurilor din Moscova, în timp ce trupele Wagner mărșăluiau spre capitala rusă, scrie The Moscow Times.

Rubla se prăbușește și mai mult pe fondul consecințelor revoltei

Rubla rusească a trecut joi, 7 iulie, de pragul de 102 față de euro și de 93 față de dolar, atingând un nou minim al ultimelor 15 luni, în cadrul unei deprecieri care durează de luni și care a fost exacerbată și mai mult luna trecută, când revolta armată a lui Evgheni Prigojin a pus pe jar piețele.

Banca Centrală a Rusiei a declarat joi că slăbirea rublei a fost provocată de scăderea încasărilor din exporturi. „Vedem că, atunci când rata noastră de schimb slăbește, apar diverse conspirații despre cum [rubla] este slăbită în mod deliberat pentru a crește veniturile bugetare… Dar trebuie să ne uităm, în primul rând, la dinamica comerțului exterior”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.

Nabiullina a explicat că rubla, care inițial s-a prăbușit dincolo de 100 față de dolar odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, a reușit să se întărească anul trecut datorită unei creșteri a veniturilor din exporturi și a unei scăderi a importurilor. Cu toate acestea, acum situația s-a inversat, deoarece o scădere bruscă a exporturilor înseamnă că în Rusia intră mult mai puține valute străine.