Infofinanciar > Lumea la zi > NATO cere Rusiei retragerea trupelor din Transnistria. Republica Moldova, ținta multor promisiuni
Lumea la zi

NATO cere Rusiei retragerea trupelor din Transnistria. Republica Moldova, ținta multor promisiuni

Republica Moldova NAto (sursă foto: primul.md)
sursă foto: primul.md

Republica Moldova se află în stare de alertă. În această țară, influența rusă este la tot pasul și forțele ruse încearcă să pună monopol pe acest stat, încercând să se integreze în politica internă prin diferite acțiuni, precum lovituri de stat sau agenți sub acoperire care servesc interesele rusești în Republica Moldova. În plus, Federația Rusă încearcă ușor-ușor să pună stăpânire pe regiunea Transnistria, parte a teritoriului țării de peste Prut. Trupele rusești sunt în acest moment staționate în Transnistria, acțiune desfășurată fără acordul țării suverane a acestui teritoriu.

În acest context, în cadrul unui comunicat al Summitului NATO de la Vilnius, NATO a lansat o cerere Rusiei de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Alianța dorește ca granițele țării, stabilite la nivel internațional să fie păstrate și să nu existe abateri la suveranitatea teritorială a țării de peste Prut.

Retragerea trupelor ruse din Transnistria

În cadrul Summitului de la Vilnius, NATO a afirmat sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova, asigurându-se că țara va putea pune în practică propriile sale decizii, fără a exista implicații externe. În acest sens, NATO a cerut Rusia, prin intermediul unui comunicat să retragă toate trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, care sunt la acest moment staționate în Transnistria. „Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul R.Moldova”, au notat aliații în comunicat.

Reprezentanții NATO au evidențiat faptul că Republica Moldova beneficiază de ajutorul Alianței, în scopul consolidării independenței politice și a păstrării suveranității și integrității teritoriale. „NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezistenţa şi pentru a menţine independenţa politică, în contextul unui mediu de securitate care se deteriorează”, se mai menţionează în comunicatul liderilor NATO. Republica Moldova face pași spre integrarea europeană și implementarea unui sistem democratic stabil. Membrii NATO au afirmat că eforturile țării sunt luate în considerare și statul va beneficia de tot sprijinul de care are nevoie în cadrul acestui proces.

Au fost realizate multe promisiuni din partea NATO, care vizează sprijinul față de Republica Moldova. Țara dorește să-și îmbunătățească capacitățile armate, pentru a fi pregătită în cazul unor eventuale pericole externe. Astfel, Alianța a consemnat că va continua să ofere asistență în procesul de consolidare și creștere a capacităților de apărare. „NATO va continua să ofere asistenţă practică prin pachetul îmbunătăţit de consolidare a capacităţilor de apărare, pe măsură ce R.Moldova acţionează pentru a-şi consolida capacităţile de securitate şi apărare şi pentru a-şi moderniza forţele armate”, se mai arată în comunicatul Alianței.

Summitul NATO de la Vilnius

Potrivit presei moldovene, în cadrul Summitului de la Vilnius, ce se desfășoară în perioada 11-12 iulie, va participa și vicepremierul moldovean Nicu Popescu. Acesta ocupă funcția de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În cadrul conferinței de marți, reprezentantul moldovean a făcut o prezentare privind evoluțiile regionale de securitate, pericolele pe care le reprezintă războiul Federației Ruse în Ucraina și măsurile pe care le ia țara pentru a face față amenințărilor la adresa securității Republicii Moldova. Liderii separatiști din Transnistria au subliniat, în iulie 2022, că obiectivul lor de independență în vederea unificării cu Rusia rămâne în vigoare, conform Hotnews .