Infofinanciar > Lumea la zi > Prietenia dintre Taiwan și Germania stârnește reacții! China este cu ochii în patru
Lumea la zi

Prietenia dintre Taiwan și Germania stârnește reacții! China este cu ochii în patru

taiwan, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Reprezentanții companiei taiwaneză TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Fabrica de Semiconductoare din Taiwan) sunt pe cale să decidă dacă vor confirma sau nu construirea unei fabrici de cipuri în Germania, în valoare de mai multe miliarde de euro, ceea ce va stimula sectorul auto din această țară și va oferi Europei un avantaj în războiul comercial cu China.

Autoritățile din cadrul Uniunii Europene (UE) își propun să își crească cota pe piața mondială a semiconductorilor la 20% până în 2030, de la 9% în prezent. Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a făcut presiuni asupra producătorilor de top la nivel mondial, cum ar fi TSMC, compania americană Intel și cea sud-coreeană Samsung, pentru a investi, folosindu-se de momeala ajutoarelor de stat. Până în prezent, doar Intel a făcut acest lucru, cu o investiție de 30 de miliarde de euro în orașul german Magdeburg, majorată de la 17 miliarde de euro după ce guvernul a oferit mai mulți bani.

O investiție din partea TSMC ar da un impuls industriei europene de cipuri, care se află în proces de recuperare a decalajelor față de SUA și Japonia în încercarea de a atrage investiții din partea gigantului taiwanez.

Tensiuni la orizont

Tensiunile recente dintre China și Occident s-au axat în special pe industria cipurilor. Țările de Jos s-au alăturat recent Statelor Unite pentru a limita exporturile de microcipuri de înaltă performanță către China, care, ca răspuns, a introdus noi restricții asupra exportului de germaniu și galiu, minerale rare utilizate pentru fabricarea cipurilor. În ianuarie, directorul general al TSMC, C.C. Wei, a dezvăluit în timpul unei teleconferințe că societatea analizează posibilitatea de a construi o fabrică de cipuri pentru automobile în Europa.

La jumătatea lunii iulie, președintele TSMC, Marc Liu, a precizat că fabrica va fi în Germania. Kevin Zhang, un vicepreședinte senior al companiei, a declarat în luna mai, la un eveniment din industrie, că decizia va fi luată cel mai devreme în luna august. În remarcile lor, directorii TSMC au spus în repetate rânduri că construirea unei noi fabrici în Germania se va baza pe „cererea clienților și pe nivelul de sprijin guvernamental”.

Guvernul german vine în ajutor

Guvernul german s-a arătat dispus să acorde ajutoare. Luna trecută, Intel a declarat că poate conta pe „un sprijin guvernamental sporit”, deoarece a semnat o scrisoare de intenție revizuită cu guvernul german. Țara a alocat 20 de miliarde de euro pentru subvenții pentru cipuri din fondul de climă și tranziție al țării. Nu este clar cât de mare este ajutorul de stat pe care TSMC îl solicită pentru investiția sa. Bloomberg a raportat în luna mai că investiția totală s-ar putea ridica la 10 miliarde de dolari și că TSMC era în discuții pentru a primi subvenții pentru până la jumătate din costuri.

Concurenții s-au pronunțat împotriva posibilității acordării de ajutoare de stat pentru TSMC, mai ales dacă acestea ar merge doar spre producerea de cipuri mai puțin avansate care să răspundă nevoilor industriei auto. În martie, managerul german pentru cercetare și educație, Bettina Stark-Watzinger, a efectuat, de asemenea, o vizită în Taiwan, aceasta fiind prima vizită ministerială de acest fel într-un sfert de secol, unul dintre rezultate fiind o „cooperare sporită” în domeniul cercetării și al competențelor în domeniul cipurilor, informează politico.eu