Infofinanciar > Info > Prețurile la pompă scad din nou! Unde plătim astăzi cel mai puțin pentru motorină și benzină
Info

Prețurile la pompă scad din nou! Unde plătim astăzi cel mai puțin pentru motorină și benzină

pret benzina motorina impact.ro
sursă foto: impact.ro

Românii beneficiază iarăși de reduceri la prețurile de alimentare de la pompă. Compania Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din țara noastră, a afișat costuri mai mici în această dimineață, la două zile de la cea mai recentă ieftinire, însă de data aceasta a scpăzut doar prețul benzinei.

Cei de la economica.net monitorizează zilnic stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din Capitală. Publicația scria în această dimineață, 19 august 2022, că în aplicația Petrom, prețul pentru benzina standard a ajuns la 7,95 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,63 lei/litrul. Pentru că Guvernul a intervenit anterior cu un ajutor pentru români, prețurile reale care se plătesc la casa de marcat sunt cu 50 de bani mai mici reduși, adică 7,45 lei pe litru la benzină și 8,13 lei pe litru la motorină. În acest fel, în cazul Petrom, prețurile se prezintă mai mici cu cinci bani pe litru la benzină, în timp ce prețul motorinei a rămas neschimbat.

Prețurile scad încet, dar continuu

Astăzi a a vut loc, așadar, cea de-a unsprezecea scădere consecutivă a costurilor de carburanți după data de 1 iulie, după ce companiile de profil au redus prețurile cu suma de 50 de bani pe litru ca urmare a Ordonanței Guvernului. Prețurile au ajuns astăzi cu până la 1,15 lei pe litru mai mici decât cele de la finalul lunii iunie.

Cu toate acestea, Preşedintele Partidului Social Democrat aflat la guvernare, Marcel Ciolacu, declara la începutul săptămânii că această măsură nu mai este necesară: „A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de scumpiri foarte mari, dar de emoţie. În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibilă şi eu nu cred că mai este oportună”, a spus el. „Acum s-au cam reglat şi preţurile la combustibil, să vedem”.

Măsura în cauză de este în vigoare până la finalul lunii septembrie. Se va hotărî atunci dacă aceasta se va prelungi sau nu.

Prețurile la nivel mondial

Când vine vorba de industria petrolieră mondială, prețurile acestei resurse au ajuns să crească joi, 18 august, cu aproximativ 4%. Asta pentru că datele solide privind consumul de combustibil din Statele Unite ale Americii, dar și previziunile de scădere a livrărilor de petrol rusesc la sfârşitul acestui an au întărit temerile că încetinirea creşterii economice ar putea afecta cererea de pe piață. În aceași ordine de idei, contractele futures pentru petrolul Brent s-au majorat și ele cu suma de 3,41 dolari, sau cu 3,6%, la 97,06 dolari pe baril. Tot în creștere se prezintă și ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu o valoare monetară de 3 dolari sau cu 3,4%, până la 91,11 dolari pe baril.

Problemele se mențin

Piața globală ar putea fi limitată pe urma interdicţiilor date de Uniunii Europene asupra exporturilor ruseşti, mai ales când restricţionarea importurilor de ţiţei maritim şi de produse în UE se anunță a fi unele crescute în lunile următoare şi vor avea drept consecință creşterea preţurilor, potrivit analiştilor economici.

„Embargourile UE vor forţa Rusia să închidă producţia pentru aproximativ 1,6 milioane (bpd) până la sfârşitul anului, ajungând la 2 milioane bpd în 2023. Embargourile UE asupra importurilor de petrol ruseşti vor înăspri în mod semnificativ condiţiile de pe pieţe şi vor ridica cotaţia petrolului Brent la 119 dolari pe baril până la sfârşitul anului”, a spus compania de consultanţă BCA Research într-o notă.