Info

Prețurile la gaze vor crește în plină iarnă! Un important furnizor face anunțul care sperie întreaga populație

glsa.ro
sursa foto - glsa.ro

E.On, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale pentru populație, a transmis un mesaj pentru clienții săi în legătură cu majorarea prețurilor din contracte, începând din ianuarie 2023. Consumatorii casnicii care se încadrează în consumul mediu, vor plăti însă în continuare prețurile plafonate.

E.ON este o importantă companie energetică germană, prezentă în mai multe țări din Europa, ce are o cifră de afaceri de circa 67,8 miliarde Euro și 80.000 de angajați. În anul 2003 E.ON a achiziționat compania Ruhrgas, care a fost redenumită în „E.ON Ruhrgas”.

E.ON Ruhrgas deține acțiuni în 20 de companii furnizoare de energie în Europa centrală și de est, având peste 14 milioane de clienți. Grupul E.ON are peste 40 milioane de consumatori de energie electrică în Europa și Statele Unite. Compania are o producție anuală de gaze naturale de 3 miliarde metri cubi.

Ce a transmis E.On?

E.On a transmis clienților care au planul tarifar denumit Start Gas, că, începând cu 21 ianuarie, prețul gazelor va crește. Costul gazelor-marfă din contract se va ridica la aproximativ 1 leu/kWh (0,997 lei), precizează Economica, citată de romaniatv.net.

Prețul în final, fiind anunțate și tarifele și toate taxele, va ajunge la 1,33 lei/kWh. În momentul actual, pe acest plan tarifar, prețul este de 0,69 lei/kWh.

Justificarea companiei

E.On a transmis că majorările noi sunt cauzate de creșterea prețului gazelor din piață.

,,Criza energetică existentă în întreaga Europă influențează în mod direct și piața de energie din România. Prețul gazelor naturale din piața angro este calculat în raport cu prețul energiei electrice, care a crescut semnificativ, ajungând să se tranzacționeze pe piețele la termen la prețuri maxime istorice”, a transmis furnizorul de gaze.

E.On a mai precizat că prețul actual nu poate fi menținut din cauza unor modificări substanțiale la nivelul întregii piețe de gaze.

,,Toate aceste elemente ne pun în imposibilitatea menținerii prețului contractual actual. Pe fondul modificărilor substanțiale ale condițiilor care au stat la baza încheierii inițiale a contractului dintre părți, te informăm că suntem nevoiți să actualizăm prețul de contract”, a concluzionat înștiințarea companiei adresată clienților.

Cum a ajuns E.On în România?

În anul 2005 E.ON Energie (deținută de E.ON) a achiziționat pachetul majoritar de 51% din acțiunile Electrica Moldova de la statul român pentru suma de 100 milioane euro. În același an, E.ON Ruhrgas a achiziționat și 51% din Distrigaz Nord tot de la statul român pentru suma de 300 milioane euro.

În februarie 2011, E.ON avea 1,5 milioane de consumatori de gaze naturale și 1,4 milioane de consumatori de electricitate în nordul țări. Cantitatea de electricitate comercializată de E.ON în 2010 s-a ridicat la 3,44 TWh, pe când cea a gazelor naturale s-a cifrat la 25,8 TWh.