Infofinanciar > Lumea la zi > Prețurile europene la gaze cresc, deci și la noi… Ni se trage din Australia
Lumea la zi

Prețurile europene la gaze cresc, deci și la noi… Ni se trage din Australia

gaze-naturale, sursa foto cancan
sursa foto cancan

Prețurile europene la gazele naturale au crescut, în condițiile în care muncitorii care deservesc un proiect cheie de export din Australia se pregătesc de o grevă dacă nu se ajunge la un acord în negocierile salariale de miercuri.

Gazul olandez de referință pentru prima lună a urcat cu până la 18%, la 42,90 euro pe megawatt-oră, în primele tranzacții de luni. Acțiunea sindicală ar putea începe încă din 2 septembrie dacă Woodside Energy Group Ltd., operatorul fabricii, nu oferă un acord adecvat, au declarat sindicatele în weekend. Acest lucru se adaugă la uzinele Chevron Corp. unde muncitorii au început să voteze săptămâna trecută asupra unor potențiale greve.

Prețurile la gaze naturale în creștere

Prețurile la gaze naturale pe piața europeană au crescut semnificativ, având în vedere faptul că există anumite tensiuni legate de aprovizionare. Posibilitatea unor întreruperi ale aprovizionării în Australia, care ar putea afecta 10% din exporturile globale de GNL, a ținut comercianții europeni pe jar în această lună. Anxietatea a crescut chiar dacă continentul este bine aprovizionat pentru iarnă și primește rareori combustibil din Australia, conform Bloomberg. Lucrătorii de la una dintre principalele instalații de gaz natural lichefiat din Australia vor intra în grevă dacă nu vor ajunge la un acord cu Woodside Energy Group Ltd. până miercuri, în cea mai recentă escaladare a situației privind salariile și condițiile de muncă.

Offshore Alliance, un grup care reprezintă două sindicate importante, a declarat duminică, într-o postare pe rețelele de socializare, că muncitorii au „aprobat în unanimitate” acordarea a șapte zile lucrătoare pentru ca Woodside să întreprindă acțiuni sindicale în cazul în care revendicările de negociere a întreprinderii „nu sunt rezolvate” până la închiderea activității de miercuri, când Woodside și oficialii care reprezintă muncitorii intenționează să poarte noi discuții. În cazul în care se emite o notificare, acțiunile de grevă ar putea începe încă din 2 septembrie, a declarat duminică alianța într-o declarație. Grupurile de muncitori sunt obligate să dea un preaviz de șapte zile înainte de începerea unei acțiuni industriale.

Woodside a declarat săptămâna trecută că continuă „să se angajeze activ și constructiv în procesul de negociere” și că „se înregistrează progrese pozitive”. O purtătoare de cuvânt a companiei a declarat duminică că situația a rămas neschimbată față de acea declarație. Turbulențele din LNG continuă, în timp ce sindicatele încep voturile pentru grevă în Australia. Sindicatele au fost blocate în discuții cu Woodside Energy în legătură cu revendicările privind salariile și alte condiții ale personalului de pe platformele offshore care alimentează instalația de export de gaze naturale lichefiate North West Shelf din Australia de Vest.

Greva muncitorilor in Australia

Amenințarea cu greve în Australia a zguduit piața mondială a gazelor naturale, determinând creșterea prețurilor în Europa și Asia în ultimele săptămâni. Cumpărătorii de GNL își rețin achizițiile și solicită condiții de livrare mai puțin stricte pentru a evita orice impact potențial. La începutul acestei luni, aproximativ 150 de lucrători de la Woodside au votat în cadrul unui scrutin pentru posibile acțiuni care ar include opriri de la 30 de minute la patru ore și acțiuni precum refuzul de a descărca încărcături, altele decât alimente, apă sau medicamente. De asemenea, aceștia ar opri repornirea compresoarelor de gaz sau a generatoarelor și nu ar facilita aterizarea elicopterelor.

Muncitorii de la principalele fabrici de GNL ale Chevron Corp. din Australia au început vineri să voteze cu privire la acțiunile sindicale. Întreruperile de la instalațiile Woodside și Chevron ar putea pune în pericol până la 10% din aprovizionarea globală cu GNL, potrivit Goldman Sachs Group Inc.