Infofinanciar > Lumea la zi > Australia și Japonia se unesc împotriva Chinei! Noul acord de cooperare a intrat în vigoare
Lumea la zi

Australia și Japonia se unesc împotriva Chinei! Noul acord de cooperare a intrat în vigoare

China Japonia (sursă foto: blacknews.ro)
Sursă foto: blacknews.ro

Australia și Japonia sunt îngrijorate de planurile agresive ale Chinei. În acest context, Acordul de Acces Reciproc (RAA) prin care cele 2 țări vor coopera mai strâns a intrat în vigoare la 13 august.

Acesta are ca scop să permită o cooperare mai strânsă între forțele militare australiene și japoneze, inclusiv în ceea ce privește instruirea, accesul la baze și logistica.

RAA va permite mai multe

Plecând de la publicarea simultană a declarației de către oficiile de externe ale celor două țări, RAA oferă cadrul legal pentru o mai mare cooperare în domeniul apărării între Forțele de apărare australiene și Forța de autoapărare a Japoniei (JSDF).

Acesta este primul acord de forțe vizitatoare încheiat de Japonia cu o țară după Statele Unite. Iar Australia este cea de-a doua țară ale cărei forțe armate vor avea acum voie pe teritoriul japonez, după SUA. În ceea ce privește rezultatele practice, acest acord va permite mai multe antrenamente și exerciții între cele două țări, care vor include, printre altele: avioane japoneze F-35 vor fi desfășurate în Australia, la Baza RAAF Tindal, pentru prima dată la sfârșitul lunii august; Exercițiul Bushido Guardian, în cadrul căruia F-35 australiene vor fi desfășurate în Japonia pentru prima dată la începutul lunii septembrie; și, Australia va participa pentru prima dată la Exercițiul Yama Sakura în calitate de participant cu drepturi depline, peste 150 de persoane urmând să călătorească în Japonia în decembrie.

Potrivit viceprim-ministrului australian și ministru al apărării, Richard Marles: „Acordul de acces reciproc va aprofunda relația dintre forțele noastre de apărare respective, sprijinind o cooperare mai strânsă și consolidând capacitățile atât ale ADF, cât și ale JSDF. Atât Australia, cât și Japonia recunosc complexitatea crescândă a mediului nostru de securitate și necesitatea de a ne dezvolta parteneriatul pentru a sprijini o regiune stabilă și prosperă”.

De asemenea, Ministrul australian de externe Penny Wong a declarat că: „Australia și Japonia împărtășesc aspirația pentru o regiune stabilă, pașnică și prosperă, iar acest acord bilateral de acces reciproc ne va ajuta să ne aprofundăm cooperarea în domeniul apărării”. Acesta a a mai adăugat că relația de securitate și apărare dintre Australia și Japonia este esențială pentru ambele națiuni și este susținută de Parteneriatul strategic special. Pentru ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, RAA va contribui la consolidarea cooperării dintre cele două țări. Iar potrivit prim-ministrului japonez Kishida, este un „acord de referință care va aduce cooperarea în domeniul securității dintre Japonia și Australia la un nou nivel”.

Acordul a reparat tot

Deși RAA a intrat acum în vigoare, acesta a fost semnat, de fapt, în timpul reuniunii anuale la nivel înalt a liderilor din 2021, între prim-miniștrii australieni de atunci, Scott Morrison, și omologul său japonez, Fumio Kishida. Ambele țări au simțit nevoia sa, având în vedere ceea ce s-a spus că este o combinație de acțiuni provocatoare și susținute emanate de Beijing, cum ar fi coerciția economică împotriva Australiei, ritmul crescut al patrulelor militare chinezești în apropierea Insulelor Senkaku – administrate de Japonia și revendicate ca Diaoyu-Dao de către China – împreună cu presiunea sporită asupra Taiwanului. S-a considerat că RAA nu numai că ar permite desfășurarea și instruirea personalului militar japonez în Australia și viceversa, dar ar facilita, de asemenea, transportul mai ușor de arme și echipamente pentru exerciții comune și misiuni umanitare.

Unii experți japonezi spun că, în absența unei alianțe de apărare reciprocă de tip NATO în Indo-Pacific și în lipsa unor vicisitudini ale politicii americane care fac imprevizibile viitoarele angajamente ale SUA față de securitatea Japoniei, Tokyo se simte în mod clar vulnerabil în fața Chinei – și mai recent a Rusiei – în legătură cu disputele teritoriale și cu creșterea asertivității militare în regiune, precum și cu acțiunile semiregulare ale Coreei de Nord. Australia împărtășește vulnerabilități geopolitice similare în ceea ce privește China. În acest sens, RAA este o cooperare „minilaterală” între doi parteneri, care ar putea fi extinsă ulterior cu participarea Indiei, se susține.

Potrivit lui Femy Francis și Dhriti Mukherjee de la Institutul Național de Studii Avansate din Bengaluru, RAA urmărește să privească dincolo de alianța regională condusă de SUA în Indo-Pacific. Timp de ani de zile, SUA au navigat prin geopolitica asiatică influențând actorii regionali cu vederi similare. S-a folosit de acești actori regionali pentru a contesta și descuraja țări precum Rusia și China. Stabilirea unei colaborări alternative în materie de securitate, cum ar fi RAA, oferă o pârghie pentru ca Canberra și Tokyo să negocieze cu Washington și Beijing.

Cu toate acestea, încheierea RAA a întâmpinat câteva obstacole atât în Japonia, cât și în Australia, care trebuiau depășite. Au existat preocupări australiene cu privire la faptul că personalul ADF (Forțelor Defensive ale Australiei) staționat în Japonia ar putea fi supus ipotetic pedepsei capitale pentru infracțiuni grave în conformitate cu legislația japoneză, conform sursei eurasiantimes.com.