Infofinanciar > Info > Prețurile au explodat! Care este produsul ce a înregistrat cea mai mare scumpire din acest an
Info

Prețurile au explodat! Care este produsul ce a înregistrat cea mai mare scumpire din acest an

Coș de cumpărături, Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei
Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei

Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publică lista cu cele mai mari scumpiri din România pentru produsele alimentare. Potrivit rezultatelor publicate, un singur produs a reușit să ia fața la scumpiri. Însă există și vești bune în raportul realizat de către INS, și anume, este preconizat că inflația va scădea în continuare, păstrându-se direcția descendentă din luna aprilie. 

Pe primul loc din punct de vedere al scumpirilor din ultimul an se situează zahărul, care a suferit o majorare de preț în perioada analizată de aproximativ 58 de puncte procentuale. 

Potrivit datelor publicate de către INS, pe lângă zahăr, au mau suferit scumpiri majore și untul, al cărui preț a crescut cu 35,16%, cartofii, pentru care s-a înregistrat o mărire de preț cu 34,15% față de anul trecut, ouăle cu o scumpire de 30,71%, laptele cu 27,97% și pâinea cu 17,97%. 

S-au scumpit și mărfurile nealimentare 

Cele mai mari majorări de preț înregistrate în afara industriei alimentare au fost la energie termică, prețul căreia s-a majorat cu 23,81 de puncte procentuale și produsele de igienă și cosmetică au trecut printr-o perioadă încărcată de scumpiri, prețul lor fiind de aproximativ 14,62% mai mare.  

Comparativ cu toate scumpirile înregistrate în ultima perioadă, există însă și produse necesare care au înregistrat o scădere de preț, cum ar fi combustibilul. Benzina și motorina s-a ieftinit cu 3,92% iar produsele farmaceutice și medicamentele au avut o scădere de preț cu 2,95%. 

În cazul serviciilor, domeniul care a suferit cele mai mari scumpiri din ultimul an este cel al transporturilor. Biletele de avion s-au scumpit cu 48,91 de puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Și transportul cu trenul s-a scumpit, călătorii CFR plătesc acum mai mult cu 21,18% față de anul trecut. 

Românii plătesc acum mai mult și pentru serviciile de apă, precum canal și salubritate. Prețurile pentru aceste servicii au crescut cu 22,17%.  

Inflația pare să meargă pe o traiectorie descrescătoare 

Vestea bună este ca rata inflației a scăzut totuși la 11,23% în luna aprilie a anului curent, față de 14,53%, la cât se situa în luna martie. 

„Descreșterea va fi antrenată pe mai departe de factori pe partea ofertei, mai cu seamă de efecte de bază dezinflaționiste și de corecții descendente ale cotațiilor unor mărfuri, cărora li se alătură impactul prezumat al schemelor de plafonare a prețurilor la energie, dar și influențele așteptate să vină din restrângerea în perspectivă a excedentului de cerere agregată, mai lentă totuși decât în proiecția precedentă, implicând închiderea acestuia la finele orizontului prognozei”, arată BNR. 

Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în luna aprilie 2023 comparativ cu luna martie 2023 este 100,75%. Rata inflației de la începutul anului, adică din aprilie 2023 comparativ cu decembrie 2022 este 3,1%. 

De asemenea, rata anuală a inflației în luna aprilie 2023 comparativ cu luna aprilie 2022 este 11,2% și rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni din mai 2022 până în aprilie 2023 față de precedentele 12 luni: mai 2021 – aprilie 2022 este 15,0%, potrivit RomâniaTV.