Infofinanciar > Info > Prețurile au bubuit pe Litoral vara aceasta. O porție de hamsii, cât una de somon
Info

Prețurile au bubuit pe Litoral vara aceasta. O porție de hamsii, cât una de somon

hamsii-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Într-unul dintre cele mai așteptate sezoane de pe litoral, în condițiile în care ultimii doi ani au fost dominați de fel și fel de restricții cauzate de pandemia de Covid 19, hotelierii și proprietarii de restaurante îi așteaptă pe turiști cu cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani.

Pe lângă creșterea necontrolată a inflației, creșterea prețurilor la energie și combustibili, românii se vor confrunta și cu o creștere între 10% și 20% la pachetele turistice. Chiar dacă o parte din aceste prețuri sunt justificate de factorii mai sus enumerați, precum și de războiul din Ucraina, sunt și antreprenori care au mărit prețurile în speranța că vor recupera din pierderile înregistrate în timpul pandemiei.

Conform Antena3, în ceea ce privește prețurile de la restaurante, un mic dejun constând în ouă cu bacon și salată, pleacă de la 25-30 lei la restaurantele din Constanța. O ciorbă costă în medie 25 lei, iar o porție de paste pleacă de la 45 lei. Scumpiri majore au suferit și celebrele hamsii din Marea Neagră, care costă acum între 25 și 36 lei porția de 200 de grame la restaurantele cunoscute din Agigea. În Constanța, în jurul Delfinariului, specialitatea nu se găsește sub 35 lei, pentru aceeași cantitate, un preț echivalent cu cel al somonului, este drept, achiziționat din supermarket.

Mamaia în topul stațiunilor, atât la prețuri cât și la numărul turiștilor

Conform agențiilor de turism, o dată ce intrăm în lunile de vârf, iulie și august, prețurile pot crește și cu 25% mai mult decât în prezent. Per total, aceștia cred că turiștii vor plăti cu minimum 15 procente mai mult față de anul trecut. În același timp este adevărat că fenomenul creșterii prețurilor va afecta turismul în toată Europa, nu doar în țara noastră. Totuși prognoza specialiștilor din turism este pozitivă pentru sezonul ce tocmai stă să înceapă.

În cazul unui sejur complet, preţurile pornesc de la 1.200 de lei pentru şapte nopţi la un hotel de 3 stele, fără masă şi alte facilităţi. Pentru un hotel de 4 stele, preţul ajunge la 9.000 de lei.

Există o gamă largă de oferte și pentru cei care preferă variante mai accesibile, de exemplu în staţiunea Venus tarifele variază între 1.600 şi 6.000 de lei. Cea mai ieftină staţiune rămâne Eforie, unde un sejur ajunge undeva între 2.500 şi 3.000 de lei, cu toate acestea, paradoxal majoritatea turiștilor vor prefera tot Mamaia, care rămâne și cea mai scumpă stațiune.