Infofinanciar > Info > Moș Crăciun a venit la Constanța pe sub apă! Tradiția de sărbători continuă și anul acesta
Info

Moș Crăciun a venit la Constanța pe sub apă! Tradiția de sărbători continuă și anul acesta

sursa: G4Media

Forțele Navale Române au o tradiție unică de Crăciun: în fiecare an, din apele Mării Negre, în Portul Constanța, Moș Crăciun iese din apă și îi întâmpină pe copiii care îl așteaptă nu nerăbdare la mal. Acesta poartă cu el, desigur, și sacul său plin cu daruri, pe care le împarte apoi copiilor cuminți. 

Și anul acesta, Moș Crăciun Scafandru și-a făcut apariția în Portul Militar Constanța, pe Dana Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat”. Acesta a fost întâmpinat în ieșirea sa din largul Mării Negre de un grup de zeci de copii din localitatea Nazarcea, județul Constanța, și de copiii personalului Centrului 39 Scafandri li al unităților subordonate. 

Moș Crăciun Scafandru, întâmpinat de colinde și veselie 

Moș Crăciun a ieșit din mare pe o atmosferă tradițională de Crăciun, cu muzică asigurată de Forțele Navale Române, dar și de colindele cântate de elevii din corul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, corul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, dar și corul pastoral „Sfântul Vasile” împreună cu grupul de copii din localitatea Nazarcea. 

Moș Crăciun în apă Sursă: Observator Constanța

Moș Crăciun în apă, Sursă: Observator Constanța

Moș Crăciun Scafandru vine în fiecare an în Portul din Constanța și aduce daruri din largul mării, pentru a le face o bucurie copiilor prezenți de sărbători, spune șeful Centrului de Scafandri, comandor Fănel Rădulescu, cel care gestionează an de an tradiția Armatei Române. „Drumul a fost lung, iar apa rece”, a glumit Moș Crăciun când a pus piciorul la mal. 

Misiunea Centrului de Scafandri 

Centrul de Scafandri, componentă a Forțelor Navale cu o experiență de peste 50 de ani în domeniu, este singura instituție din România abilitată să breveteze scafandri profesioniști și să autorizeze companiile/instituțiile cu activități în domeniul scafandreriei. 

„Vorbim despre un instrument militar bine dotat, motivat, flexibil, cu un suport logistic şi de transport naval, terestru şi aerian (la chemare), mereu pregătit pentru a putea răspunde în cel mai scurt timp provocărilor actuale generate de noile condiţii geopolitice şi strategice”, conform reprezentanților Centrului. 

Centrul de Scafandri răspunde la scenariile care au în vedere intervenții subacvatice, operații militare, de prevenire și combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul național dar și în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forțe similare NATO. Scopul operaționalizării scafandrilor militari, forțe certificate de evaluatorii din NATO, a fost crearea unor structuri înalt profesionalizate, înzestrare și instruire, interoperabile și dislocabile, care să reușească să execute întreaga gamă de lucrări subacvatice și misiuni NATO cu specific de operații speciale sau EOD (Explosive Ordnance Disposal), scrie Adevărul.