Infofinanciar > Info > Preț record la energie! Canicula crește costurile
Info

Preț record la energie! Canicula crește costurile

energie electrică (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: arhiva companiei

Prețul spot al energiei electrice furnizate joi seară, 20 iunie, va putea ajunge la o sumă de aproximativ 1.500 de lei. De asemenea, de menționat că această zi a fi cea mai caniculară zi de până în prezent în acest an. În acest context, se anunță un preț record al acesti veri.

Astfel, în timp de 8-9 ore, producătorii de energie solară dispecerizabili vor putea injecta o medie orară de aproximativ 1.000 MW în sistem. Iar la această cantitate se va adăuga și o cantitate similară, dintre care o parte autoconsumată, din partea prosumatorilor. Este vorba în acest caz  de cei dispecerizați. Chiar și așa, temperaturile ridicate din această zi va duce la majorarea consumului pe timp de seară. Adică atunci când cantitatea de energie crește de la o medie orară a zilei de 6.500 MW până aproape de 8.000 MW.

Preț record la energie

În jurul prânzului, conform datelor din partea Transelectrica, 29.73% reprezintă contribuţia pe Hidro, adică o cantitate de 1701 MW și ocupă primul loc în acest clasament. Urmează  fotovoltaicele ce reprezintă 18.68% din întreaga cantitate, adică 1069 MW. Însă, se face această discrepanță nu pentru că fotovoltaicele ar merge rău în România, ci că merge foarte bine industria de energie hidro. Ceea ce reprezintă un lucru îmbucurător, căci nu avem parte de secetă.

Pe mai departe, pe cel de-al treilea loc în acest clasament cu un procent de 17.04% se regăsește energia din hidrocarburi. În cantitate, este vorba de 975 MW. Apoi avem, cu 16.48% din total, cărbunele cu o cantitate de 943 MW. Iar mai apoi, cu 11.69%, este energia nucleară cu 669 MW. Urmează, cu 5.84%, energia obținută prin eoliene, adică 334 MW. Acest lucru scoate în evidență, din punct de vedere meteorologic, că nu prea avem parte de vânt puternic.

Canicula crește costurile

În acest fel, prețul energiei furnizate joi, în ziua de 20 iunie, în intervalul orar 20-21, va ajunge la o valoare de 1.472 de lei/MWh sau 296 de euro/MWh. Ceea ce reprezintă o valoare mai mare față de anteriorul record al acestei veri la această categorie. Vorbim despre un maxim de preţ la energie înregistrat chiar în urmă cu două zile. Atunci, a fost raportat un preț de 1.431 de lei/MWh sau 287,6 de euro/MWh în ceea ce privește același interval orar

În ciuda prețului ridicat, la acea oră, România va exporta energie către Ungaria, până la 173,5 MWh. Ceea ce sugerează că presiunea cererii vine din vestul României, și va importa 317 MWh din Bulgaria, scrie newsweek.ro.