Infofinanciar > Lumea la zi > Se fac presiuni asupra administrației Biden. Ucraina ar trebui să poată lovi în interiorul Rusiei
Lumea la zi

Se fac presiuni asupra administrației Biden. Ucraina ar trebui să poată lovi în interiorul Rusiei

Joe Biden (sursă foto: AlJazeera)
Sursa foto: arhiva companiei

Aliații europeni intensifică presiunile asupra administrației Biden pentru a relaxa și mai mult restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane pentru a lovi în interiorul Rusiei. Ei argumentează că limitele încă în vigoare afectează capacitatea Kievului de a se apăra.

În mod public, administrația americană afirmă că nu și-a schimbat politica. Care în prezent restricționează utilizarea armelor furnizate de SUA pe teritoriul ucrainean și în regiunea imediată de peste graniță de la orașul asediat Harkov. Dar oficialii americani recunosc că, în mai multe momente ale conflictului, Washingtonul a fost reticent în a oferi Ucrainei ceva ce aceasta dorea. Doar pentru a ceda în ultimul moment.

„Dacă vă uitați în urmă pe parcursul conflictului, puteți găsi o serie de domenii în care am fost reticenți în a face ceva. Și apoi am făcut-o”, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării. „Așa că niciodată să nu spui niciodată”.

Discuții la Bruxelles

Discuțiile au loc la Bruxelles în această săptămână. Acolo unde șefii apărării din întreaga lume s-au adunat joi pentru o reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina și pentru reuniunea ministerială NATO privind apărarea de vineri. Ele au loc la câteva săptămâni după ce administrația Biden a dat în mod discret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei. Dar numai peste graniță, în apropiere de zona Harkov. Acolo unde Moscova a lansat atacuri asupra orașului din nordul țării.

Presiunea asupra președintelui Joe Biden nu vine doar din Europa. POLITICO a relatat joi că un număr tot mai mare de democrați sunt, de asemenea, înclinați spre ideea de a slăbi restricțiile. Și îi fac cunoscut Casei Albe aceste lucruri.

Dacă Biden cedează, acesta va fi cel mai recent exemplu de schimbare a liniilor roșii ale Casei Albe cu privire la conflictul din Ucraina, în care SUA refuză să furnizeze arme mai avansate, mai întâi rachete Himars, apoi sisteme de apărare antirachetă Patriot, apoi avioane de luptă F-16, înainte de a schimba cursul.

Fără schimbarea politicii

Întrebat joi, în Italia, despre această problemă, Biden a spus că nu intenționează să își schimbe politica.

„Este clar că … chiar dincolo de … granița … cu Rusia și Ucraina, este foarte logic ca Ucraina să fie capabilă să elimine sau să combată ceea ce vine peste graniță”, a spus el. „În ceea ce privește armele cu rază lungă de acțiune … În interiorul Rusiei, nu ne-am schimbat poziția cu privire la acest tip”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, s-a aplecat mai departe asupra chestiunii restricțiilor privind armele donate în comentariile sale publice pe parcursul săptămânii. În timpul unei conferințe de presă de joi, el a declarat că dreptul Ucrainei la autoapărare include „dreptul de a lovi ținte militare legitime pe teritoriul agresorului, Rusia”.

„Ar submina cu adevărat capacitatea Ucrainei de a se apăra, de a susține dreptul la autoapărare. Dacă nu ar fi posibil ca ei să folosească arme pentru a respinge aceste atacuri. Ar însemna, de fapt, să li se ceară să se apere cu o mână legată la spate”, a declarat Stoltenberg. „Acesta este motivul pentru care salut, de asemenea, faptul că unii aliați au relaxat restricțiile.”

Folosirea „ambelor brațe”

În mod similar, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat în marja reuniunii că Ucraina trebuie „să fie capabilă să folosească arme, ambele brațe, nu o mână legată la spate”. „Consider că nu ar trebui să restricționăm Ucraina”, a declarat ea.

„Le spun tuturor că aceasta este politica noastră. Și cred că este o politică care se potrivește cu dinamica războiului”, a spus ea.

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a reluat aceste comentarii. „Părerea mea este simplă. Tot ceea ce dăm, ar trebui să li se permită ucrainenilor să folosească după cum au nevoie, având în vedere planificarea tactică”, a declarat el.

Atac dincolo de granițe

Ucraina s-a folosit de cea mai recentă schimbare de politică pentru a efectua cel puțin un atac dincolo de graniță. A folosit rachete Himars fabricate în SUA pentru a distruge rachetele sol-aer rusești din Belgorod. Schimbarea a permis Kievului să atenueze ofensiva Rusiei în regiunea Harkov. Despre care oficialii americani de rang înalt se temeau inițial că ar putea duce la o descoperire semnificativă.

„Ceea ce văd este o încetinire a avansului rușilor. Și o stabilizare a acelei anumite părți a frontului”, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin.

„Ucrainenii au făcut multe pentru a-și fortifica pozițiile defensive. Și folosesc bine armele și munițiile care le sunt furnizate.”

Schimbări restrânse

Oficiali americani de rang înalt insistă în mod public că politica americană privind restricțiile nu s-a mai schimbat. Austin a subliniat că permiterea Ucrainei de a lovi în teritoriul rusesc a fost o schimbare restrânsă. Destinată doar regiunii Harkov.

„Politica noastră în ceea ce privește utilizarea capacităților de atac cu rază lungă de acțiune pentru a efectua lovituri în adâncimea Rusiei, nu s-a schimbat”, a declarat Austin în timpul conferinței de presă. „Intenția de a le permite să efectueze contraatacuri a fost aceea de a-i ajuta să abordeze problema rușilor care efectuează operațiuni de pregătire sau construiesc zone de pregătire chiar de cealaltă parte a graniței și atacă din aceste zone de pregătire.”

Înaltul oficial al Departamentului Apărării a mai precizat că schimbarea de politică a fost un „răspuns direct” la loviturile Rusiei asupra Harkovului. Dar oficialul a recunoscut că politica americană privind Ucraina a evoluat constant de la începutul războiului.

„Există întotdeauna o conversație constantă și o reevaluare a răspunsului corect. Și cred că asta este sănătos”, informează politico.eu