Lumea la zi

Președintele Parlamentului Croației vrea să vadă România în spațiul Schengen! Ce a declarat acesta?

Președintele Parlamentului Croației vrea să vadă România în spațiul Schengen! Ce a declarat acesta?
sursa foto facebook Gordan Jandrokovic

Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic, a declarat marţi, în ședința Camerei Deputaţilor, că vrea să vadă România şi Croaţia  în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Jandrokovic a declarat că România și Croația au multe similarități în căile de abordare a politicii, motiv pentru care ambele țări trebuie să aibă parte de o încadrare corectă în spațiul Schengen. În alocuțiunea pe care a susținută în plenul Camerei Deputaților, acesta a subliniat că speră ca cele două țări să adere ca membri în OCED.

Similarități între Croația și România

,,Există multe similarităţi în căile politice şi naţionale ale Croaţiei şi României. Ţările noastre au experimentat tranziţia de la comunism la democraţie. O asemenea tranziţie a fost extrem de grea şi a trebuit să adapteze multiple elemente – mentale, sociale, politice şi economice – dar, pentru ţelurile pe care le-am împărtăşit, de a intra în NATO şi UE, noi am fost pregătiţi să depunem aceste eforturi, iar aceste elemente ne conectează”, a declarat Jandrikovic, conform adevarul.ro.

Pentru ca cele două țări să-și aprofundeze integrarea deplină în cadrul EU, mai ales având în vedere că politica economică a Croației a introdus deja folosirea monedei euro ca bază. Jandrokovic a subliniat că un țel principal, pe lângă aderarea la spațiul Schengen, este ca România și Croația să aibă membri în OECD.

,,Acum ambele noastre ţări ţintesc să aibă o integrare mai deplină în cadrul UE. Croaţia a ales să intre în zona euro introducând euro, în mai puţin de opt săptămâni vom îndeplini un alt ţel de politică externă, strategică, însă mai sunt două zone pe care şi România şi Croaţia vor să le obţină – accederea la zona Schengen şi aderarea ca membri în OECD. Croaţia este pregătită complet pentru a se alătura Schengen şi ultimul raport al Comisiei Europene confirmă că România este gata, de asemenea. Eu sper că şi Croaţia şi România vor intra pe 1 ianuarie a anului următor.”

Poziția lui Gordan Jandrokovic în războiul dintre Rusia și Ucraina

În declarația sa susținută în plenul Camerei Deputaților, preşedintele Parlamentului (Sabor) de la Zagreb a menţionat că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei aminteşte că ,,libertatea nu trebuie niciodată luată ca fiind de la sine înţeleasă”.

Președintele Parlamentului croat a subliniat că țara sa va susține Ucraina pe toate planurile – financiar, politic, umanitar și militar.

,,Croaţia va continua să sprijine Ucraina politic, financiar, umanitar şi militar. Croaţia vede clar sprijinul multidimensional necesar pentru Ucraina, adaptarea căilor ferate, aceste căi ferate şi căi navale au fost puse la dispoziţia Ucrainei pentru transport.”

Totodată, el a subliniat și faptul că sprijinul din partea României și Croației este un punct cheie în câștigarea războiului de către Ucraina. ,,De asemenea, apreciem ajutorul umanitar pe care îl acordaţi unor mii de refugiaţi şi sprijinul tehnic. Ştim că este bine să ai prieteni în vremuri dificile. Cu ajutorul unor prieteni ca România şi Croaţia, Ucraina va câştiga acest război”, a concluzionat Jandrokovic.