Info

Ne-am pus singuri bețe-n roate! România nu poate obține a doua tranșă de bani din PNRR

Bani, Sursă foto: Profimedia Images
Sursă foto: Profimedia Images

În contextul în care țara noastră nu poate primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR din cauza neîndeplinirii anumitor jaloane, autoritățile au anunțat că vor încerca să obțină o renegociere sau o optimizare a Planului Național de Redresare și Reziliență. Această decizie a fost luată de guvernanți, ținând cont de o serie de circumstanțe care s-au schimbat drastic de la depunerea planului.

Astfel, atât războiul din Ucraina, cât și criza din energie, și-au pus amprenta decisiv asupra modului în care a fost implementat PNRR. De asemenea, aceste evenimente au pus sub semnul întrebării oportunitatea unor măsuri.

Astfel, din dezbaterea „Monitorizare PNRR: Posibilitatea renegocierii planului pe jaloanele neîndeplinite”, care a fost organizată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), s-a ajuns la concluzia că orice amănunt din PNRR poate fi renegociat sau optimizat.

La această întrunire au participat figuri guvernamentale, parlamentari și europarlamentari, dar și reprezentanți ai societății civile și al mediului academic.

România a ratat patru ținte și jaloane

Reprezentanții FACIAS au avertizat în ultimele luni că România întâmpină jaloane și ținte problematice. În prezent, neîndeplinirea acestor obiective ne face imposibilă trimiterea celei de-a doua cereri de plată către Comisia Europeană, Prin urmare, țara noastră nu poate beneficia de banii obținuți din PNRR, scriu cei de la Antena 3.

„Cererea a doua de plată nu a fost trimisă la Comisia Europeană, pentru că nu este acceptată o cerere incompletă. Sunt în curs de realizare patru jaloane și ținte, pentru a putea fi în măsură să trimitem plata doi. Legea privind avertizorii, Legea privind decarbonizarea, o problemă foarte delicată pentru care încă se discută și mai sunt necesare finalizarea evaluărilor și contractarea pentru finanțare la Ministerul Energiei pentru partea de hidrogen și cogenerare. Termenul fixat este de 15 noiembrie, sperăm să existe la nivel politic agrementul în Parlament pe cele două legi și colegii noștri de la Ministerul Energiei să facă eforturile uriașe și să semneze contractele, pentru a putea trimite cererea de plată”, a apreciat Cătălin Costache, Director în Ministerul și Proiectelor Europene, la Direcția Generală Management Mecanism de Redresare și Reziliență.

Putem renegocia Regulamentul PNRR

„Suntem aproape în grafic, ceea ce este extraordinar. Regulamentul PNRR permite renegocierea planurilor de redresare. Durează cam mult, termenul maximal fiind de 6 luni. Dacă nu vrem renegociere și vrem optimizare, putem face acest lucru, există deja state care au cerut optimizare. Noul Regulament a fost discutat în Comisia pentru Bugete din care fac parte, unde am propus personal un amendament care a fost adoptat, care spune că PNRR-urile pot fi modificate nu doar pentru forță majoră ci și dacă se constată un impact al războiului din Ucraina și crizele pe care le traversăm au un impact în implementare”, a susținut Victor Negrescu.

„Unele ținte din PNRR sunt imposibil de acceptat. Este un dezastru dacă țintele din PNRR vor fi puse în practică. Faptul că ne-am asumat să închidem în momentul ăsta 2.300 de MW, să scoatem din sistemul național, vă spun din start că asta înseamnă dezastru, să fiu elegant, pentru economia națională. Cu energia nu te joci, nu e o marfă. Dacă ai scos din sistemul energetic și ai dezafectat, cum s-a întâmplat la Mintia și în alte zone, nu mai poți pune la loc. Noi ne-am asumat în PNRR niște ținte de închidere, să zicem că era ok atunci, dar lucrurile s-au schimbat. Suntem într-o altă paradigmă. Ce facem acum? Închidem acum, în ideea că vom deschide nu știu când pe gaz? Vă spun clar, niciodată nu vom deschide centrale pe gaz. Germania a ajuns să închidă un câmp eolian, ca să extragă lignitul, pentru că este mai profitabil din punct de vedere economic”, a adăugat pe acest subiect senatorul Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice de Industrie și Servicii.

Un proces de durată

Însă, pentru a putea renegocia jaloanele și țintele din PNRR, membrii Coaliției de guvernare trebuie să demonstreze existența unor cauze obiective care determină necesitatea modificării acestui program. Printre primele amănunte luate la ochi de autorități se numără schimbarea procentului maxim de 9,4% din PIB asumat pentru alocarea pensiilor.

„Teoretic, posibilitățile pentru renegociere sau optimizare există. Din punctul meu de vedere, condițiile obiective sunt îndeplinite, cu referire la conflictul din Ucraina și toate crizele care se suprapun. Consultantul nostru, Banca Mondială, care este și consultant al Comisiei Europene, a înțeles că modificarea pensiilor militare în contextul în care este un conflict armat la granița țării nu este recomandat. Încă nu este luată o decizie în ceea ce privește forma finală a proiectului, dar aceasta trebuie luată până la 31 decembrie”, a precizat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.