Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele Israelului: „Europa trebuie să se „trezească” și să facă față amenințării iraniene”
Lumea la zi

Președintele Israelului: „Europa trebuie să se „trezească” și să facă față amenințării iraniene”

tel aviv uniunea europeana (sursă foto: touteleurope.eu)
sursa foto arhiva companiei

‘Europa ar putea plăti prețul în viitor’ dacă nu ‘luptă împotriva acestui imperiu al răului’, afirmă Isaac Herzog într-un interviu.

Liderii europeni „nu înțeleg” pericolul pe care îl reprezintă Iranul în Orientul Mijlociu și nu numai, a declarat președintele Israelului, Isaac Herzog, într-un interviu acordat duminică.

Guvernul iranian furnizează mii de drone pentru a fi folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și, în același timp, Teheranul avansează cu programul său de înarmare nucleară, a spus Herzog, descriind Iranul ca fiind un „imperiu al răului”.

„Cred că Europa trebuie să se trezească și de urgență, pentru că nu înțelege”, a declarat Herzog într-un interviu acordat pentru agențiile de presă POLITICO.

În timp ce Israelul se confruntă cu critici din partea aliaților săi cu privire la amploarea asaltului său asupra Gaza, care a lăsat o mare parte din enclavă în ruine, pe fondul pregătirilor pentru un asalt israelian asupra Rafah, Herzog a fost clar că Teheranul este adevăratul inamic. Ca răspuns la atacurile iraniene cu drone și rachete asupra Israelului de la sfârșitul săptămânii trecute, guvernul israelian a lansat vineri un atac asupra Iranului.

Europa și Israel

„Dacă nu vă treziți și nu sunteți cât mai puternici posibil și nu luptați împotriva acestui imperiu al răului cu coaliția pe care o aveți în NATO, Europa ar putea plăti prețul în viitor”, a declarat Herzog.

Miniștrii de externe din G7 au recunoscut vineri pericolul, convenind că vor fi impuse sancțiuni Teheranului în cazul în care se va descoperi că acesta furnizează rachete balistice Moscovei.

În cadrul interviului, Herzog a respins, de asemenea, apelurile liderului majorității din Senatul american, Chuck Schumer, care a cerut Israelului să organizeze noi alegeri pentru a depăși tulburările politice care au zguduit țara de la atacul din 7 octombrie al militanților Hamas. „Le-aș recomanda liderilor politici americani să nu intervină ca atare în politica israeliană, ci să lase publicul israelian și corpul politic să ia propria decizie”, a declarat Herzog.

Herzog a mai spus că îl consideră pe președintele american Joe Biden un „mare prieten al Israelului”, în ciuda apelurilor liderului american pentru încetarea focului în Fâșia Gaza, a opoziției față de un atac planificat asupra Rafah și a comentariilor în sprijinul discursului lui Schumer.

Atacurile din ce în ce mai multe în sudul Fâșiei Gaza au dus bilanțul morților în războiul dintre Israel și Hamas la peste 34.000 de palestinieni uciși, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, potrivit AP.