Infofinanciar > Lumea la zi > Expert în Orientul Mijlociu: „O simplă greșeală poate fi profeția ce se împlinește”
Lumea la zi

Expert în Orientul Mijlociu: „O simplă greșeală poate fi profeția ce se împlinește”

Irak Sursa foto Arhiva companiei
sursa foto arhiva companiei

Conflictul israeliano-iranian a intrat într-o nouă fază tensionată, după ce Iranul și-a lansat atacul asupra Israelului, o mișcare care a schimbat dinamica și a provocat reevaluări în politica regională.

Politologul Ioana Constantin-Bercean, într-o analiză pentru „Adevărul”, examinează implicațiile acestui atac și cine are de câștigat sau de pierdut în urma acestei confruntări, precum și impactul asupra României și perspectivele de evoluție a conflictului.

Atacul direct al Iranului asupra Israelului a evidențiat că liniile roșii tradiționale nu mai sunt valide în contextul actual. Cu toate acestea, analistul subliniază că, în spatele fiecărei acțiuni politice, există câștigători și perdanți, scrie Adevărul.

Conflictul din Orientul Mijlociu

Ioana Constantin-Bercean, expertă în Orientul Mijlociu și cercetătoare la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, analizează modul în care combatanții din conflictul israeliano-iranian își consolidează pozițiile și repercusiunile acestor evenimente la nivel global și în contextul specific al României.

Analiza pornind de la faptul că Iranul a ales să atace direct Israelul, în loc să acționeze prin intermediari, reprezintă o schimbare semnificativă în politica Teheranului, chiar dacă Iranul a transmis mesaje că nu dorește un război direct.

În opinia Ioanei Constantin-Bercean, Iranul nu și-a consolidat poziția în urma acestui atac, ci dimpotrivă, se află într-o stare de divizare internă. În plus, reorientarea atenției Statelor Unite către regiunea Indo-Pacific și spre Ucraina a determinat Iranul să facă unele calcule, care s-ar putea să fie greșite.