Infofinanciar > Info > Președintele CNPP, atenționare pentru Ciolacu: „Dacă faci majorare diferențiată a pensiilor, se creează dezechilibre în rândul pensionarilor”
Info

Președintele CNPP, atenționare pentru Ciolacu: „Dacă faci majorare diferențiată a pensiilor, se creează dezechilibre în rândul pensionarilor”

evz.ro
sursă foto evz.ro

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat la Antena 3 de ce scenariul luat în calcul de Marcel Ciolacu de majorare diferențiată a pensiilor nu poate fi implementat. Cinci milioane de seniori ar urma să beneficieze de pe urma majorării de la 1 ianuarie 2023.

Președintele CNPP a transmis că așteaptă să vadă ce decizie vor lua partenerii de coaliție pentru a pregăti legislația necesară majorării de la 1 ianuarie 2023. Conform spuselor sale, scenariul împins în spațiul public de Marcel Ciolacu, prin care pensiile mici ar putea crește mai mult decât cele mari, nu este posibil. Ce spune Daniel Baciu:

„În ultimii 20 de ani nu s-a făcut o majorare diferențiată a punctului de pensie. Deci punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii.

Majorarea pensiilor trebuie să fie egală pentru toți seniorii

De ce trebuie să fie același? Pentru că pensiile în România sunt calculate pe contributivitate. Dacă intri și faci această majorare diferențiată a pensiilor, automat se creează dezechilibre în rândul pensionarilor, pentru că unii or să primească mai mult, iar alții or să primească mai puțin.

Deci punctul de pensie trebuie să crească la fel, uniform pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii, iar pe lângă acest lucru se pot da, de exemplu, cum sunt acele vouchere de care se dau în prezent, care se achită din fonduri externe nerambursabile, din fonduri europene care se pot merge cu ele și în anul viitor.

Acestea sunt ajutoare punctuale care putem să mergem cu ele și la anul viitor, dar punctul de pensie trebuie să fie același și trebuie o majorare unitară pentru toți pensionarii”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Peste trei milioane de dosare au fost evaluate

Președintele CNPP a transmis că instituția este într-un amplu proces de revizuire a dosarelor de pensii și în acest moment au fost evaluate peste 3,2 milioane.

„Avem într-adevăr 1000 de oameni angajați strict pentru acest această perioadă, pe o perioadă strictă determinată de timp, tocmai pentru a reuși să evaluăm toate dosarele în plată în momentul de față și ne apropiem de 70% din numărul total de dosare pe care le-am făcut și de fiecare dată am spus că urmărim în primul rând evidențierea stagiilor de cotizare.

Acesta este un lucru cel mai important, pentru că avem stagii de cotizare contributive și necontributive și, bineînțeles, a numărului total de puncte realizat de fiecare pensionar în parte.

În ultimii nu 10 ani, poate chiar mai mult, s-au acumulat o serie de inechități în sistemul public de pensii, pentru că legislația s-a tot modificat de-a lungul timpului și avem persoane care sunt în plată în momentul de față pe legislații diferite în timp și au cuantumuri diferite în plată”, spune Baciu.

O viitoare lege a pensiilor care va impune o reformă a sistemului public de pensii va fi adoptată în primul trimestru al anului 2023, a spus președintele CNPP.