Infofinanciar > Info > SURSE: Guvernul ar urma să modifice acum legea pensiilor! Se anunță noua reformă
Info

SURSE: Guvernul ar urma să modifice acum legea pensiilor! Se anunță noua reformă

punctul-de-pensie
sursă: cursdeguvernare.ro

Guvernul de la București ar avea planuri mari pentru acest sfârșit de săptămână. Pentru ziua de vineri, 28 octombrie, miniștri ar dori să elimine printr-o Ordonanță de urgență (OUG) una din cele două surse de venit ale administratorilor fondurilor de pensii. Este vorba, așadar, de comisionul pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat), dar și Pilonul III (pensii private facultative).

În această situație, administratorii sunt de părere că această măsură privind reforma sistemului ar avea „un potențial distructiv asupra Pilonului II”. Prin această OUG s-ar dori consolidarea rolului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și, de asemenea, să se impună o mai mare responsabilizare a administratorilor în activitatea desfășurată. Toate aceste modificări ar veni însă în beneficiul participanților la fondurile de pensii.

Un OUG cu amenzi

Informațiile acestea vin pe surse dinn partea publicației hotnews.ro, care adaugă faptul că de această dată am avea de a face și cu amenzi. Ascestea se vor încadra între 2.000 lei și 2 milioane lei pentru persoane fizice, iar în cazul firmelor, amenzile vor fi curpinse între 0,1% și maxim 5% din cifra de afaceri.

Descoperim astfel că am vorbi, de fapt, despre o nouă versiune a proiectului de OUG adus pentru prima dată în discuție de către reprezentanții ASF și lansat în consultare publică încă din urmă cu 2 luni de Ministerul Muncii. Încă de atunci se propunea eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative). Motivul invocat de aceste instituții ar fi că acest comison ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private.

Ce ar fi nou?

Noua OUG nu schimbă prevederea stabilirii unui comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităților principale și a celor secundare/conexe, fără să mai motiveze în vreun fel această schimbare. Astfel, sursele, unele apropiate dialogului pe această temă din Guvern, au declarat pentru HotNews joi seară, 27 octombrie: „Acționarii administratorilor au solicitat o întâlnire premierului, semnalând că OUG are potențial distructiv pentru Pilonul II. Inițial a fost stabilită o întâlnire, dar care a fost anulată / amânată din partea premierului.”

Când vorbim însă despre noutăți, aflăm faptul că administratorii vor avea posibilitatea de a aloca active din fondul de pensii și în investiții private de capital.

Noul proiect de ordonanță de urgență va da voie administratorilor să aloce active aceste fonduri (Pilon II și Pilon III) în investiţii private de capital (private equity) sub forma acţiunilor la societăţi din România, dar și din state membre Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European. De semenea, vor fi acceptate și sub forma titlurilor de participare la fondurile de investiţii private de capital din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 1% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.