Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele belarus rupe tăcerea după moartea lui Evgheni Prigojin. Ce se alege de grupul Wagner?
Lumea la zi

Președintele belarus rupe tăcerea după moartea lui Evgheni Prigojin. Ce se alege de grupul Wagner?

Prigojin Lukasenko
Credit imagine: Top Channel TV

Președintele belarus, Aleksander Lukașenko, este considerat o persoană-cheie în nebuloasa ultimelor două luni. Amintim că liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a început un marș a cărui țintă era Moscova. Acest marș a fost făcut ca protest împotriva lipsei de resurse de pe câmpul de luptă din Ucraina și împotriva ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

Marșul a fost oprit de Prigojin, însă, iar liderul mercenar a fost „exilat” în Belarus, deși a avut mai multe călătorii, inclusiv pe continentul african și în Rusia. Iar ultimul său zbor s-a dovedit fatal, avionul său prăbușindu-se pe teritoriu rusesc.

Aleksander Lukașenko a dat acum mai multe detalii despre ce rol a avut în toată această situație ambiguă:

„Să răspund direct la această întrebare: nu trebuia să asigur protecția lui Prigojin. Asta în primul rând. În al doilea rând, nu a existat niciodată o astfel de conversație. În al treilea rând, ține minte, l-am abordat de două ori din motive de securitate. Prima dată când l-am sunat se duceau la Moscova. I-am spus: Îți dai seama că-ți distrugi oamenii și vei muri și tu?. Iar el s-a înfuriat: La dracu’, am să mor!. I-am spus: Atunci uite, chiar acum îți trimit o frânghie și un săpun. Iar el mi-a răspuns: Nu, nu, nu vreau asta. Voi muri erou. Asta a fost prima conversație. A doua oară a venit să mă vadă cu Dim Utkin. I-am avertizat categoric pe amândoi: Băieți, fiți atenți!”

Lukașenko nu crede că Putin e de vină pentru moartea lui Prigojin

Deși președintele belarus a considerat că drumurile lui Prigojin în Rusia sunt sinucigașe, el nu îl consideră pe Putin vinovat de acest atac.

„Eu am sugerat că, dacă le este frică de ceva, voi vorbi cu președintele Putin, vă vom duce în Belarus. Vă vom garanta siguranța deplină în Belarus. Iar Jenia Prigojin nu mi-a cerut niciodată să mă ocup de problemele de securitate”, a mai spus Lukașenko, garantând, așadar, pentru siguranța wagneriților.

El a mai spus și că nu ar fi prima dată când a fost pusă o șintă pe spatele lui Prigojin.

„Ultima dată când am zburat în Emirate, am primit informații foarte serioase din surse bine informate despre o tentativă asupra lui Evgheni Prigojin. Am dat instrucțiuni și, în două ore, l-au găsit pe ambasadorul Rusiei în Emirate, l-au chemat la mine. I-am dat el un mesaj la Kremlin pentru Putin și Bortnikov despre pregătirea unei tentative de asasinat asupra lui Prigojin”, a spus Lukașenko.

Cât despre vinovat, a adăugat: „Nu pot spune cine a făcut-o. Nu voi deveni avocat nici măcar pentru fratele meu mai mare. Dar îl cunosc pe Putin. Este o persoană meticuloasă, foarte calmă și chiar lentă, care ia decizii cu privire la alte probleme, mai puțin complexe. Prin urmare, nu-mi pot imagina că Putin a făcut-o, că este vina lui Putin. A fost o lovitură prea brutală, cu totul neprofesionistă, de altfel”.

Pe de altă parte, mercenarii Wagner, care sunt considerați o amenințare la frontiera cu Polonia, vor rămâne în Belarus, susține Lukașenko. „Și fotografiile astea din satelit care arată că demontăm corturile… De ce scoatem corturile în plus? Pentru că nu avem nevoie de atâtea. Grosul rămâne aici, unii au plecat în vacanță, alții au decis să stea puțin pe bară, dar avem numerele de telefon, adresele, parolele acestui nucleu. În câteva zile vor fi toți aici, până la zece mii de oameni. Acum nu mai e nevoie să-i ținem aici. De aceea nu pleacă nicăieri. Cât timp vom avea nevoie de această unitate, ei vor locui și vor lucra aici”, conform Moldova Europa Liberă.